Jak správně zapojit zásuvku s chráničem do obvodu sítě TNC?
Milan Karvánek:
Již nějakou chvíli sleduji tuhle diskusi a protože i mně zajímalo jak to vlastně je s chrániči od ABB, poslal sem tam dotaz. A zde je odpověď: (funny) cituji "... zmíněné proudové chrániče reagují na poruchový proud, který uniká z obvodu do země. Při přerušení vodiče PEN bude zásuvka SRCD reagovat (vypínat) jen v případě, že by se někdo (nebo něco) dotkl(o) živé části spotřebiče připojeného k zásuvce a prošel by jím (tím)proud o velikosti do cca 30 mA, podobně jako je tomu v obvodu s chráničem RCD (v rozvodnici na DIN liště).
Adaptéry a vidlice Elgard mají vestavěnu podpěťovou spoušť, takže v okamžiku přerušení vodiče PEN adaptér nebo vidlice Elgard vypnou. " konec citace (!)
Štefan Beláň:
Citace: Milan Karvánek 06.12.2006, 18:04
Již nějakou chvíli sleduji tuhle diskusi a protože i mně zajímalo jak to vlastně je s chrániči od ABB, poslal sem tam dotaz. A zde je odpověď: (funny) "... zmíněné proudové chrániče reagují na poruchový proud, který uniká z obvodu do země. Při přerušení vodiče PEN bude zásuvka SRCD reagovat (vypínat) jen v případě, že by se někdo (nebo něco) dotkl(o) živé části spotřebiče připojeného k zásuvce a prošel by jím (tím)proud o velikosti do cca 30 mA, podobně jako je tomu v obvodu s chráničem RCD (v rozvodnici na DIN liště).
Adaptéry a vidlice Elgard mají vestavěnu podpěťovou spoušť, takže v okamžiku přerušení vodiče PEN adaptér nebo vidlice Elgard vypnou. " (!)
Po přečtení článku "FO-DOS "na str. 32 v ELEKTRO 12/206, musím reagovat.
Ing. Lubomír Šrek (z ABB) zde popisuje jednotlivé typy chráničů v zásuvkách a v adaptérech.
Naprosto nesouhlasím s informací pana Karvánka, že - cituji:
Při přerušení vodiče PEN bude zásuvka SRCD reagovat (vypínat) jen v případě, že by se někdo (nebo něco) dotkl(o) živé části spotřebiče připojeného k zásuvce a prošel by jím (tím)proud o velikosti do cca 30 mA, podobně jako je tomu v obvodu s chráničem RCD (v rozvodnici na DIN liště)
Nastane přesně situace, o které se zde již mnohokrát diskutovalo, tj. z osoby se stane spotřebič a k žádnému vypnutí nedojde! :o
P. S. Předpokládám dotyk na neživou část, která se v momentě přerušení vodiče PEN stane části živou!
Milan Karvánek:
TO: Štefan Beláň> Nesouhlasíš s informací Ing.Šreka, né s mojí, to je v pořádku, já jsem zde pouze obtisknul jeho odpověď na můj dotaz. (proto nakonci ten vykřičník, úsudek si musí každý udělat sám) A teď po lopatě: Z uvedené citace Ing.Šreka "... zmíněné proudové chrániče reagují na poruchový proud, který uniká z obvodu do země. Při přerušení vodiče PEN bude zásuvka SRCD reagovat (vypínat) jen v případě, že by se někdo (nebo něco) dotkl(o) živé části spotřebiče připojeného k zásuvce a prošel by jím (tím)proud o velikosti do cca 30 mA,..." plyne přesně to co píšeš "...z osoby se stane spotřebič..." , nicméně je otázka jak ten chránič zareaguje, když L procházet bude - do člověka a z něho se bude odvádět do země, takže se již nebude skrz chránič vracet. Podle mě asi dojde k vybavení, ale nejdřív zmíněný člověk dostane přímý zásah.
Štefan Beláň:
TO: Karvánek
Pokud se dotknu přímo živé částí za chráničem (což je velice málo pravděpodobné), dojde k vybavení chrániče. Z osoby se nestává spotřebič!
Co je ale velice pravděpodobné, že se osoba dotkne neživé části, která se stává v momentě přerušeni vodiče PEN, části živou, a chránič nevybaví. Z osoby se stává spotřebič!
Pro pochopení je nutné si nakreslit schéma. Již to zde bylo mnohokrát uváděno.
P. S. "A vo tom to je! :)"
Milan Karvánek:
Štefane, vážně nevím proč polemizuješ se mnou? Důležitá je odpověď Ing. Šreka, vůči té je třeba zaujmout stanovisko.
Jak se opravdu ten chránič zachová v uváděném případě, by se muselo vyzkoušet (nemám ho na experimenty k dispozici), nebo teoreticky spočítat (se mi nechce a nemám na to čas), nebo by nám to měli říct z ABB (odpověď jsem už prezentoval, ještě budu Ing Šreka otravovat).
Osobně si myslím, že jediná možnost jak předejít případným úrazům je uzemnit vodič PEN před chráničem i PE za chráničem tedy resp. spojit s ochranným pospojením při použití v koupelně.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana