Jak správně zapojit zásuvku s chráničem do obvodu sítě TNC?
Pavelka Květoslav:
Situace:
Rekonstrukce koupelny
Přívod: TN-C (původní) 2x CYKY 1,5 mm /bohužel/
z přívodu jsem napojil zásuvku s chráničem/průběžná/ a ztý zásuvky do další obyč na pračku . Ze zásuvky s proudovym chráničem jsem zapojil i světla (bodovky 12V) .
Ale otázka hlavní , ze zásuvky s chráničem jsem pokračoval rozvodem TN-S tim způsobem , že N a L jsem napojil na vývody zásuvky s chr. a PE jsem připojil na přívodní PEN co jde do zásuvky. Vlastně je to stejně připojený jako by tam byl klasický proudový chránič , je to tak správně ?
Pak by mě zajímalo jak takovou zásuvku otestovat jinak než tlačítkem a měřákem . Takovou zásuvku jsem zapojoval poprvé , tak se ptám.
A co se stane v případě,když se přeruší vodič PEN , neztrácí náhodou chráníč(zásuvka) svoji funkci ?
PS: zákazník nechtěl utrácet za klasický chránič , když už se to všechno natahalo , tak ho chtěl >:( , ale už nebylo pro něj nikde vhodný místo .
Jan Franěk:
.
Zrovna dnes ji budu montovat stejně jako ve vašem případě. Podám potom zprávu.
Jen mě zaráží to přerušení PEN. Co pospojení? To by mělo být i dle nahrazené čsn a pomoci v tomto případě.
Samozřejmě pokud bude chybět tak je asi ochrana po přerušení PEN nulová.
Tibor Hanko:
Prúdový chránič bude fungovať aj pri prerušení PEN vodiča pred ním. Je to vlastne súčtový transformátor a zaujíma ho iba či to čo "tečie tam, tečie aj späť". Teda je mu jedno či poruchový prúd ide do PE alebo niekam inam - napr. cez ľudské telo do zeme.
Georgis Fasulis:
Pozor! S tím chráničem přímo u zásuvky to není tak jednoduché! Jde opravdu o to, zda hlídám uzemnění PEN nebo ne. V případě, že ne, se mi při přerušení PEN dostává přes spotřebič plné fázové napětí na neživou část! A při tomto stavu dokonce ani chránič nevypne, neboť poruchový proud tekoucí přes vás se uzávírá součtovým transfornmátor em chrániče. Nakreslete si to a vyhledejte diskusi zde na toto téma (někdy v srpnu).
Georgis Fasulis:
Moje doporučení platí i pro kolegu Hanka - nemáte pravdu - pokud je spotřebič v pořádku a dojde k přerušení PEN, kterýžto máte před chráničem rozdělen - máte na neživé části fázové napětí a chránič nevypne!!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana