Kdo může zpracovat projektovou dokumentaci?
jirijancik:
Potřebujeme předělat elektriku u lisovacího zařízení staršího data
Mohu zpracovat el. dokumentaci sám?
Mám §8 vyhlášky 50/1978 Sb. a živnost "Projektování el. zařízení"
Miroš Jan:
Citace: jirijancik 08.06.2017, 08:49
Potřebujeme předělat elektriku u lisovacího zařízení staršího data
Mohu zpracovat el. dokumentaci sám?
To potřebuješ udělat kompletní repas?
No pokud si troufáš na novou dokumentaqsi k tomu lisu, tak proč ne. Ovšem je to strojní zařízení jak vyšité, a tam to je o dr...u. (zle)
Stran těch §, tak projektování, je dle vyhl. 50/78 Sb., §10.
IM:
Citace: Miroš Jan 08.06.2017, 10:43
Stran těch §, tak projektování, je dle vyhl. 50/78 Sb., §10.
To ano, ale je taky potřeba to umět. ;D
Pavel Horský:
Projektování bez §10......to asi ne :)
§8 je na montáže dodavatelským způsobem.
Jan Bocek:
Pokud ovládáte NV 176/2008 Sb, uděláte analýzu rizika dle ČSN EN ISO 12100
a pak navrhnete elektrickou instalaci v souladu s 60204-1 a pro lisy ČSN EN 13736 ( pneumatické lisy) případně ČSN EN 693 ( hydraulické lisy)
a dokumentace bude v souladu s NV 118/2016 a bude mít všechny náležitosti,
tak tomu nic nebrání. Při výchozí revizi požaduji, aby se mi projektant a montážní firma podepsala pod protokol o shodě.
To co napsal kolega Milan Illek, lisy je určité specifikum mezi strojním zařízením a proto má i své samostatné normy. Je třeba ty lisy znát a také elektriku okolo lisů. A začít opravdu s analýzou rizika a snížením rizikových faktorů.
Pokud se ale takto ptáte, tak bych doporučil konzultaci a kontrolu s někým, kdo má za sebou mnoho projektových prací okolo strojního zařízení. Některé lisy mohou být velice jednoduché, ale jsou mnohé velice složité.
Citace: jirijancik 08.06.2017, 08:49
Mít živnost na Projektování ještě neznamená, že se to umí ve smyslu §10 vyhlášky 50/78 Sb.
Nakonec v protokolu o Prověření požadavků k vydání oprávnění máte uvedený způsob zajišťování dokumentace. Pokud nepředložíte §10, tak vám tam inspektor TIČRu napíše "dodavatelský případně od investora".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana