Jaký bude výkon na hřídeli, pokud budu provozovat 3f motor na jedné fázi?
Radek Tichý:
Mechanický převod do pomala má výhodu, že funguje jako násobič kroutícího momentu. Když snížím převodem otáčky dvakrát, zvýší se kroutící moment též dvakrát (při zanedbání ztrát v převodovce).
To u frekvenčního měniče evidentně fungovat nemůže.
raj:
Frekvenční měnič pro daný motor je za jednotky tisíc a je klid. Stačí podle mne jakýkoliv "noname", treba taian. U variakty s kondenzátorem se změkčí momentová charakteristik a motoru a otáčky mohou při různém zatížení kolísat.
Jiří Fuksa:
To: Tichý
To Vaše překvapení o rozdílu uváděných výkonů je neopodstatněné . Ty rozdíly opravdu mohou nastat. Proto jsem ve své předchozí odpovědi uváděl, že je to trochu složitější.
Pokud za chodu motoru odpojíme jednu fázi, tak máme jasně k dispozici 2/3 výkonu, motor je ale napájen 400 V, nahradíme-li tyto dvě fáze 230 V z jednofázové sítě, sníží se výkon ještě v poměru 400/230.
Proto se při používání 3f motoru na 1f síti musí zjistit na jaké napětí jsou cívky navinuty, zda jde motor přepojit (většinou ze zapojení Y na D), dále zda použijeme kondenzátor trvale připojený nebo i kondenzátor pro rozběh (já tak mám osobně provedenou cirkulu), dále se provede "ladění" kondenzátoru na měřícím kufru (měření všech tří proudů). Tímto způsobem lze v optimálním případě dosáhnout až 95% původního výkonu, ovšem i za cenu zvýšení příkonu motoru, jeho oteplení atd.
Proto ty velké rozdíly v uváděném výkonu.
Jaroslav Hasala:
Podle mého soudu by bylo nejvýhodnější použít frekvenční měnič 1x 230V/3x 230V. Motor musí být 400V/230V (Y/D), v tomto případě se zapojuje na D.
S cenou to není tak tragické. Např. zde http://www.elektromotory.cz/inshop/shop.asp?kat=32110040
nový měnič 0,55 kW za 3.858 Kč, použité se dají sehnat i od 2.000 Kč.
Ale pokud je to pro nějaké domácí, víceméně kutilské použití, tak i to bude asi hodně, že :)
Zapojení s rozběhovým kondenzátorem má své nevýhody, výkon bezpochyby klesne, podle mých zkušeností cca na 2/3. Motor je tedy použít o něco silnější.
Fester:
Čauko, ako čítam túto diskusiu, tak by som vás dakoho požiadal o zaslanie schémy zapojenia 3F motora na 1F siet.
Neviem to nájsť. A taktiež postup ako mám vypočítať hodnotu kondenzátora. :'(
Veľmi pekne dakujem. Môj mail je festerm@azet.sk
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana