Co asi způsobuje probíjení antény?

(1/3) > >>

Tomáš Jelínek:
Montuji antény pro wifi na stávající anténní stožáry a už se mě párkrát stalo, že jsem dostal po dotyku stožáru "ránu". Naposledy jsem málem spadl o víkendu. Když jsem se dotknul hromosvodu, tak jsem cítil mírné brnění a po doteku druhou rukou stožáru už to byla celkem síla. Jednou nám to pěkně usmažilo konektor na koaxu, připojeném do PC. Zajímalo by mě, jak se tam napětí může dostat, když je vše uzeměno, rád bych se toho příště nějak vyvaroval.

Miroslav Janča:
Příčinou může být rozdíl potenciálů mezi kostrami PC, modemu, anténou Wifi a potenciálem anténního stožáru, který, pokud je uzemněn má zemní potenciál.  Důvodem je úbytek napětí na vodiči PEN v soustavě TN-C. Myslím, že i při malém rozdílu potenciálů (řádově do 10 V) je těch pár miliampér při plošném dotyku cítit. 
Co se týče uškvaření anténního konektoru, příčinou je totéž, vyrovnávací bludné proudy mohou být vzhledem k malému odporu vodičů (stínění koax. kabelu) i při malých rozdílech potenciálu značné. Již jsem to v některé diskusi zde na Elektrice zmiňoval, v některém z posledních vydání časopisu Elektro popisuje pracovník firmy Vatech měření indukovaných proudů ve vodiči PE. Překvapilo mne jak velké proudy zde naměřil.

Petr Bryks:
Stává se mi pravidelně, že dostanu "kopanec" od antény, ale nejčastěji je to od typu síto. už si na to dávám pozor, protože je to opravdu někdy na spadnutí.

Tomáš Jelínek:
Citace: Miroslav Janča  17.11.2006, 11:17

Příčinou může být rozdíl potenciálů mezi kostrami PC, modemu, anténou Wifi a potenciálem anténního stožáru, který, pokud je uzemněn má zemní potenciál.  Důvodem je úbytek napětí na vodiči PEN v soustavě TN-C. Myslím, že i při malém rozdílu potenciálů (řádově do 10 V) je těch pár miliampér při plošném dotyku cítit. 
Co se týče uškvaření anténního konektoru, příčinou je totéž, vyrovnávací bludné proudy mohou být vzhledem k malému odporu vodičů (stínění koax. kabelu) i při malých rozdílech potenciálu značné. Již jsem to v některé diskusi zde na Elektrice zmiňoval, v některém z posledních vydání časopisu Elektro popisuje pracovník firmy Vatech měření indukovaných proudů ve vodiči PE. Překvapilo mne jak velké proudy zde naměřil.

Takže pokud bych odpojil veškeré napájení spotřebičů, které jsem připojeny na antény, pomohlo by to? BTW. neměly by být stožáry vždy uzeměny?

Miroslav Janča:
To Bryks

Zářič antény typu síto je stíněním koaxiálního kabelu spojen s šasí TV.
To by mělo být galvanicky odděleno od sítě i při používání dnes používaných spínaných zdrojů v TV. Jedině by se mohlo jednat o kapacitní proud přes transformátor spínaného zdroje. Mezi zářičem a vlastním reflektorem (sítem) na uzemněném stožáru nebo mezi dvěma zářiči od dvou TV může být pak nějaký rozdíl potenciálů, který "kope".

To Jelínek

Pokud by jste odpojil tyto spotřebiče před montáží, tak zcela jistě uvedené problémy odpadnou.
Co se týče uzemnění stožáru antény, je povinné při realizaci hromosvodu podle současné normy ČSN 341390. Nicméně pokud není realizován hromosvod, což není např. u rodinných domů povinné, tak uzemnění být zřejmě nemusí.

Poznámka: podle nové připravované normy EN 62305 však již anténní stožár nemusí být vodivě spojen s jímací soustavou hromosvodu.
Jímače budou realizovány tak, aby anténní soustava byla v ochranném prostoru jímače.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana