Ktore normy riesa pripojenie dvoj-zasuviek z roznych faz?

<< < (3/4) > >>

Hugo K.:
Já jsem si vždy myslel, že dvojzásuvka má už z výroby pomocí kovových pásků spojeny horní a spodní dutinky, i kolíky.

Jirka Š. Svejkovský:
Od té doby, co je esteticky přijatelnější umisťovat přístroje do vicerámečků, tak nikoliv.

Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík  27.04.2017, 08:26

... je nesmysl,  ti řekne právník. "Nic jediného a správného neexistuje. Vždy to záleží na místě, času a dalších okolnostech ...",  konec citace.  (dance)

Mě zase právník řekl, že jediný správný výklad může dát soud. Bez ohledu co si o tom myslím já, nebo někdo jiný.  ;)  Asi i co právník to jiný výklad, tedy to bude podobné jako u elektrikářů.  ;D

Jiří Schwarz:
Možná by soudní znalec popsal problematiku tak, že by to soudce posoudil jinak, ale já tak trochu vycházím z pravidla, že když sejmu "jeden kryt",  neměl bych tam mít 2 přívody, aby nedošlo k tomu, že si to vypnu a na druhém přívodu napětí bude.
Tedy jedna dvojzásuvka jako strojek s jedním krytem, jeden přívod. Ono to dnes ani jinak nejde, to šlo u jednoho hodně starého provedení, které  mělo možnost ty dvě části rozdělit demontáží propojky.
Pokud jsou 2 zásuvky v jednom rámečku, který je tam spíše kvůli estetice a zásuvky mají samostatné "kryty živých částí",  je pro mě přijatelné mít tam 2 samostatně jištěné přívody. 

Ivan Polínek:
Tak si to shrneme:
Problematiku dvojzásuvek a  zásuvek ve společném rámečku popisuje ČSN 332130 čl. 5.3.8 a  7.7.8
Zásuvky ve společném rámečku se považují za jeden zásuvkový vývod, pokud jsou napájené z jednoho obvodu - čl. 7.7.8, pokud např použiji 5-rámeček, tak těch zásuvek může být dle ČSN až 50 :D. Toto bych ale já nepoužil.
Zásuvky ve společném rámečku mohou být napájené z více než jednoho obvodu, musí však být instalovány v prostorově oddělených krabicích a zásuvky musí být vizuálně rozlišeny (barevně) - čl. 7.7.8
2 zásuvky ve společném rámečku není dvojzásuvka, ale jeden zásuvkový vývod.
Snad je dostatečně srozumitelné pro všechny.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana