Jímače ESE, tzv. aktivní hromosvody dostaly na Slovensku smrtící úder!
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Franěk 28.04.2017, 16:14
Co vás k tomuto tvrzení vede? Nějaká tabulka, výpočet, nebo zkušenost?
Ale to je snad účel jímače aby svedl blesk dřív, než si sám najde jinou cestu, ne?
I Diviš ho postavil raději nad vesnicí ...
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miroslav Minařík 28.04.2017, 16:46
Ale to je snad účel jímače aby svedl blesk dřív, než si sám najde jinou cestu, ne?
A málem schytal vidle do zad, protože jako na potvoru, ten rok bylo extrémní sucho... :)
Jan Hájek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 28.04.2017, 16:53
A málem schytal vidle do zad, protože jako na potvoru, ten rok bylo extrémní sucho... :)
Ono to bylo možná i trochu jinak. Jak píše Josef Haubelt, České osvícenství, Praha 1986
Důvodem nevraživosti mohlo být i to, že P.Diviš v kostele poukazoval na to, že díky jeho mašině nejsou bouřky a sedláci by mu měli zaplatit.
Výše uvedenou knihu doporučuji, ukazuje krásně to, že jsme všichni lidé.
Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík 28.04.2017, 16:46
Ale to jsem nikde nepopíral a sám jsem o tom v předešlém příspěvku psal.
Mě zajímá jak došel kolega k tomu závěru, že zvednutí domu v běžné zástavbě o jeden metr, zvedne pravděpodobnos t zásahu o 10%. Tento údaj jsem nikde nenašel a proto mě to zajímá. Dost možná jsem něco přehlédl, to se mi občas stává. Stále se učím novým věcem.
Milan Hudec:
Citace: ACEOF ACES 28.04.2017, 10:23
Podle mého názoru, zvýšení domku v běžné zástavbě o 1 metr zvýší pravděpodobnos t zásahu bleskem asi o 10% a to neberu v úvahu další navýšení vlivem vstřícných výbojů z jímačů, antén aj.
Velice doporučiji následující pokus.
Velký kus alobalu položit na vlhké zdivo (ideální stará zahradní zeď z cihel) a změřit odpor vůči zemi.
To samé provést na novostavbě se zachováním cca stejné výšky a délky zdiva.
Alespoň pro mne to bylo před lety jedno ze zlomových měření po němž jsem byl schopen pochopit další bleskosouvislo sti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana