Co nám přináší/mohla by přinést, nová ČSN 33 2000-6 ed.2?

<< < (15/49) > >>

Milan Karvánek:
Normu jsem ještě podrobně nestudoval, ale podle toho co zde zaznělo, s touto koncepcí souhlasím. nevidím v těch "novotách" nic nového, co bych v podstatě u revizí nedělal již přes 20 roků. Mě ješyě před revolucí na přípravném kursu RT učili, že obvod, který nenapíšu do RZ, jsem prostě nerevidoval. Myslím, že značné uvolnění při revizích a kreativita při psaní RZ se rozmohla až tak před 15 roky a trvá dodnes. Bylo by krásné, kdyby nová norma vrátila způsoby revidování o 25 roků zpátky, ale ono se to bohužel nestane, protože zde chybí kompetentní zastřešující dozorový orgán, který by RT nejen vyráběl a kasíroval, ale hlavně metodicky řídil a v případě jejich pochybení i přezkušoval a odebíral osvědčení.
Ač, poznámka o cenách revizních úkonů, zmíněná níže v diskusi sem formálně nepatří, samozřejmě s tématem souvisí, protože za zmiňovaných 399,- Kč opravdu nelze provést kvalitně revizi bytové jednotky. No schválně, zkuste si spočítat kolik vám po započtení režijních nákladů pak vyjde hodinová mzda  :D 

Jirka Š. Svejkovský:
Cena se někdy špatně vysvětluje. Proč si plynař řekne tři kila? Protože mu stačí měřák za tři litry a když ho nemá, tak troška teplé vody, štětka na holení a mýdlo. O ceně nesmlouvám, rád bych, aby se mi náklady na techniku vrátily v rozumné době. A mýdlo to rozhodně není.

Jan Franěk:
Dovolím si oživit po roce opět toto téma. Vlastně i díky některým reakcím v mnoha diskusích a to především o obsahu revizních zpráv.
Občas když někdo psal o tom že do revizí píše i nějaká doporučení, byl obviňován z toho že z revize dělá román a že to tam nepatří. DLe této edice tam komentáře a doporučení mají své místo. Viz například čl. 6.4.4.2, nebo 6.5.1.1

Dále si dovolím se zeptat zkušených kolegů, jestli už začali provádět revize dle této nové edice, nebo zda nenarazili na něco zajímavého při jejím čtení, případně aplikaci v praxi.

Milan Hudec:
Furt mě není jasné jak do zprávy zakomponovat podpis šéfmontéra a projektanta, autor asi nevzal v úvahu specifika čr (dance)
Jinak řekněme drobné a uchopitelné niance.

Maroš Klein:
Citace: Milan Hudec  05.04.2018, 20:04

Furt mě není jasné jak do zprávy zakomponovat podpis šéfmontéra a projektanta, autor asi nevzal v úvahu specifika čr (dance)

Predpokladám, že sa to vzťahuje iba na východiskovú revíziu.
Norma pri stanovení podmienok môže vychádzať len z predpokladu, že budú dodržané všetky súvisiace predpisy v procese zriaďovania inštalácie.
V praxi by potom projektant zotrval na stavbe priebežne od návrhu po konečné úpravy PD, realizátor prirodzene, a priebežná prítomnosť RT hoc aj s postupnými čiastkovými VR je tiež opodstatnená počas realizácie.
Do zodpovednosti za dodržanie tejto požiadavky by však mohol byť nejakou formou preberacieho konania v právnom predpise zatiahnutý aj investor.
Iba v tendenciách normy to potom ľahko skĺzne do roviny „nezáväznej“.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana