Co nám přináší/mohla by přinést, nová ČSN 33 2000-6 ed.2?
František Šohajda:
Nebudu začínat nové vlákno...
Třeba ČKAIT má zásadní požadavek vyloučit projekci a jejich razítka z RZ.
viz její zápis ministrovi-citace
2. Existuje konflikt mezi normou ČSN 33 2000-6 ed. 2 (Elektrické zařízení nn – Část 6: revize), kde je stanovena podmínka, že na výchozí revizi musí mít potvrzení projektanta, který dokumentaci zpracoval (autorizované osoby), že stavba je provedena dle jeho dokumentace. Je zde požadavek na otisk autorizačního razítka do revizní zprávy, což je v rozporu s autorizačním zákonem č. 360/1992 Sb. a s pravidly pro používání autorizačního razítka.
(I když to v normě není uvedeno slovíčkem "musí"...) jsme v česku!
Jan Franěk:
Malé připomenutí !!
Od 6tého měsíce můžeme zapomenout na ČSN 33 2000-6 a musíme revidovat dle nové ed.2
Pocítili jste kolegové už nějakou změnu? Tlačíte více na dodání dokumentace od instalace, nebo dokumentů od rozvaděčů a další výrobků v instalaci?
Sám jsem se nyní setkal s tím že jedna firma "zneplatnila" před cca měsícem jednu revizní zprávu, která byla jednak trochu lajdácky provedena, ale především byla dle nyní již neplatné normy. Máte už někdo podobnou zkušenost, nebo je prozatím "klid na minovém poli"?
Tak trochu narážím i na sousední diskusní vlákno, kde někdo tvrdí že jakákoliv svařená konstrukce s vloženými jističi je rozvaděčem, protože se na tom s někým usnesl.
Sám taky vnímám mnoho nedostatků norem i jiných předpisů, ale jednou ty předpisy jsou a jako RT bych je měl dodržovat. Nebo má některý z kolegů RT jiný názor? Netvrdím že se během revize neřídím i citem na základě letitých zkušeností a nad některými věcmi jsem ochoten přimhouřit oko, ale u všeobecné otázky dám všeobecnou odpověď. Ty drobné niance v rozhodování jsou pak jen na mě samotném a platí prakticky jen v tom jednom konkrétním případě, na základě analýzy rizik, jednak co se týká ohrožení zdraví a života, tak i právních rizik, která se dotýkají mé firmy a tedy i mne osobně. V jiném případě a na základě řady mnoha dalších "maličkostí" okolo, může být výsledek přesně opačný.
Peter Lovacký:
Podľa môjho je najlepšie keď revizák reviduje priebežne počas zhotovovania diela a kľudne môže popritom vypisovať jednotlivé východzie revízie bez nedostatkov tak jak pokračuje stavba. A na konci môže byť východisková revízia zložená z veľa čiastočných a založená v jednom obale.
Keď ale reviduje už hotovú stavbu, potom polovicu z toho nevidí a nakoniec tak aj vyzerá celá jeho revízia.
Ja som zato, že projektant nech si podpíše svoj projekt a zhotoviteľ preberací protokol.
A keď sa im zachce, tak môžu opečiatkovať aj revízku, nijak jej s tým neuškodia :)
Milan Hudec:
Jak se říká "hlavně se z toho nepo..", pokud bude v příští edici požadavek na nutnost nasazeného turbanu při revizi, tak co?
Kdo si ho pořídíte?, nebo si prostě jen pomyslíte něco sprostého o autorech......
Nebo vlastně, kolik % revizáků nějaké edice vůbec sleduje?, řekl bych že čím dál tím méně a tento trend bude trvalý.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 28.09.2019, 13:41
Jak se říká "hlavně se z toho nepo..", pokud bude v příští edici požadavek na nutnost nasazeného turbanu při revizi, tak co?
Dle mého nevhodné podsouvání nesmyslu.
Chápu že ne se vším v normě souhlasíš. Sám mám s některými články taky trochu problém. Nicméně jak se s tím popasuji je na mě. ALe jestli chceš mou pozornost, blbinou typu turban si ji nezískáš. Pojďme si tedy na rovinu říci, co konkrétního na této normě se ti nelíbí a proč. TO samé mohou psát samozřejmě i ostatní. Možná je prostě na čase shrnout si co nového přinesla ed.2 a co to pro nás RT znamená, nebo může znamenat v praxi. Zrovna tak co se prostě dodržet v praxi nedá a jak se k tomu postavit abychom se sami nedostali jako RT do možných problémů. Myslím si že to bude užitečnější než plácat o turbanu, RT kteří na normy kašlou, nebo o tom jak jsou normy všeobecně na houby. Pojďme řešit konkrétní články této normy a klidně dejme podnět na UNMZ (dnes ČAS) o úpravě některých z nich. K tomu je potřeba konkrétních odůvodnění aby to mělo alespoň nějakou váhu. Pojďme na tom spolu zapracovat namísto tlachání.
Co říkáte kolegové RT. Máte k tomu někdo něco užitečného co by se dalo využít jako návrh ke změně konkrétního článku této normy? Co se vám na této normě líbí, nebo naopak nelíbí?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana