Proč se projektují vypínače před hl. jističe bytovových domů?

<< < (3/9) > >>

Jaroslav Matějka:
V životě jsem to neviděl nikdy jsem to neslyšel a hrozně mě to štve. A ať je to jak je to jednou si PRE nadiktuje jak má vypadat elektroměrový rozvaděč tak co s tím?

Josef Hájek:
Přece logicky každý objekt má mít svůj hlavní vypínač el.energie,přičemž hlavní domovní pojistky se za hlavní vypínač nepovažují.Spí še je divné,proč se toto nekontrolovalo už dříve.
Viz .vyhl.137/1998Sb., §45(6):každá stavba musí mít trvale přístupný a viditelně označený hlavní vypínač el.energie.Dál e i hasičské vyhlášky a normy.

Rozmahel Vladimír:
Smysl požadavku na hlavní vypinač a jeho označení je v tomto případě požadavek rychlého vypnutí v případě potřeby. Funkci hlavního vypinače může bez problémů vykonávat např. hlavní jistič objektu, popř. i proudový chránič / dle návodu výrobce /. Důležité je aby tento prvek byl řádně označen. Osazení vypinače ve stejném rozvaděči s hlavním jističem je zbytečné pokud k tomu není zvláštní důvod, např. uzamčení ve vypnuté poloze atd...
V každém objektu po takovémto vypnutí zůstává HDV stejně pod napětím z poj.skříně a pro účel požární ochrany je důležité vypnutí v poj.skříni.
U bytového domu by však centrální hlavní vypinač, který by vypínal HDV smysl mít mohl. Dříve se takto používal proudový chránič, což dnes již není vhodné s ohledem na nahodilé vypínání.

Jaroslav Matějka:
A kam by jste tento hlavní vypínač umístili? Snad ke vchodu aby každý do bytového domu vejde mohl vypnout celý objekt? Každý teenager a vtipálek? Proč myslíte, že hlavní pojistky se za hlavní vypínač nepovažují? Jak má vědět hasič kde je umístěn hlavní vypínač pro objekt, tzn. že když bude hořet tak hasii budou běhat po budově a hledat hlavní vypínač popřípadě hlavní rozvaděč-e?

Milan Karvánek:
Nespekuluji o tom, jestli je požadavek vyhl.137/1998Sb., §45(6) dobrý nebo špatný nebo jaký. Prostě zde je a vyšel ve sbírce zákonů, ať se to pracovníkům rozvodných závodů líbí nebo ne. Bude to chtít ještě nějaký právní výklad a nějaká stanoviska hasičů atp. Dále je otázka platnosti této vyhlášky v souvislosti s novým stavebním zákonem.
Pokud je ale tento požadavek platný, tak se na tento problém budeme muset zaměřit i při revizích a absenci vypínače hodnotit jako závadu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana