Pro jaké typy objektů je AFDD vhodná?
František Šohajda:
Citace
Kdežto svodič s jiskřištěm je držák, ale zase má pomalejší náběh a na likvidaci menších proudů asi ani není schopen zareagovat.
Ano, je to tak! Když si domyslíme jak je jiskřiště vzdáleno od sebe a má zapůsobit, to už musí být pořásná "perda" která poničí vše kolem.
Varistor zase "zapne" při relativně malých přepětích.Ale zase životnost je malá,proto se do ní instalují varovné signalizace jako je LED dioda a nebo bzučák.Jinak by to běžný uživatel nezpozoroval, že ja už k ničemu.Proto jiskřiště nejde změřit, varistor jde a jeho horší data jsou signálem brzkého konce-opotřebení. (poklona)
Nebo jeho proražení větším napětím,než který je schopen udržet.
Jan Franěk:
ZAse se nám diskuse stáčí úplně jiným směrem o:-)
AFDD, no. CO na to říci. Osobně jsem byl velmi zklamán tím, jak nevypíná. Od té doby jsem podobně zkusil ještě dva další (jiní výrobci) a se stejným výsledkem.
Vím že k tomu aby AFDD zareagovalo, je zapotřebí určitá velikost proudu, průběh hoření oblouku a délka hoření toho oblouku. Zjednodušeně řečeno.
Tedy kam s ním? Dovedu si ho představit například v truhlářské dílně. Naopak kde nevidím jeho uplatnění (přesto že tím směrem to normotvůrci chystají) jsou třeba dětské pokoje, ložnice a podobně. V zásuvkách těchto objektů se nepoužívá nic s tak velkým odběrem, aby vznikl dostatečně velký proud na který by AFDD reagovalo. Při své práci potkávám mnoho dětských pokojů a ložnic a ve většina je lampička, adaptér na telefon či NTB, případně stolní PC. Tedy nic na co by AFDD mohlo zareagovat v případě problému. Co se týká penzionů nebo hotelů, i zde velmi často máme zásuvky se sníženým jištěním, právě proto aby je hosté nezneužívali například k připojení těch přímotopů a podobně.
Jan Alin:
Citace: Jan Franěk 26.02.2026, 14:11
Vím že k tomu aby AFDD zareagovalo, je zapotřebí určitá velikost proudu, průběh hoření oblouku a délka hoření toho oblouku. Zjednodušeně řečeno.
Přesně tohle jsem namítl na předváděčce AFDD. Odpovědí bylo to, že v praxi reaguje i při nižších proudech, jen to není zaručeno. Při praktické ukázce byl fakt problém vyvolat jiskřením vypnutí i při dostatečném proudu, stále čistili hroty mezi kterými jiskření probíhalo. Za mě je tento přístroj v současném provedení zatím k ničemu.
Jan Palička:
Citace: Jan Franěk 26.02.2026, 14:11
Včera jsem byl na semináři jednoho velikého výrobce. Pochopitelně přišla řeč i na AFDD a na jeho zkoušení. Prý si při autotestu i nasimuluje seriový oblouk a zkusí si na něj reakci bez vypnutí obvodu (hmmm). A protože i zde řada tazatelů měla ne úplně kladné zkušenosti při zkoušení funkčnosti, bylo vysvětleno, že hlavní obtíží při více než 15 letém vývoji AFDD bylo jej "naučit" nikoliv kdy má vypínat, ale kdy nemá, jinými slovy aby s vysokou jistotou nereagoval na přechodové jevy normálně se vyskytující nebo nikoliv nebezpečné.
Další zajímavá informace byla, že neexistuje žádný panel, na kterém by výrobci koordinovali svůj vývoj, tedy AFDD od různých výrobců bude pravděpodobně vždy reagovat trochu jinak - z toho pak i vyplývá, že se nedá očekávat nějaký univerzální tester, kterým by bylo možno v terénu vyzkoušet funkčnost.
A poslední - i tento výrobce považuje instalaci v marketingem prezentovaných ložnicích a podobných místnostech zejména ve zděných budovách za nesmysl, doporučuje dřevostavby, hotely, penziony, sociální ústavy, nemocnice a také místa, kde se masivně používají pohyblivé přívody nebo prodlužovací kabely.
Jiří_Hrubý:
Na AFDD, mimo podivných reakcí/nereakcí, mě nejvíc vadí styl prodejců i výrobců, silně připomínající byznys s bambulkama ESE.
Doporučovaní pro nemocnice a ústavy, je náznakem snahy protlačit to do státního a hotely a podobně zase mohou být velmi snadno neobyvatelné, až se tato kouzelná krabička prolobuje do ČSN.
Do chalup se moc netlačí, protože by to mohlo dopadnout jako s chrániči, kdy se najde po vzniku požadavku na vice chráničů na dům, spousta koumáků, co je nakoupí na temu a podobně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana