Mohou být špatně nafázované vodiče na straně distributora EON?
Jirka Š. Svejkovský:
Pokud se distributorovi točí síť obráceně - reklamace.
Jestli si dobře pamatuju, tak původní barvy byly černá, hnědá, černá. Ta poslední se pak zaměnila za šedou.
František Šohajda:
Citace
Pokud se distributorovi točí síť obráceně - reklamace.
Také se mě to stalo, že pracovník EONu došel osazovat elektroměr do nově zbudované HDS na pilířku (dodavatel EON-jeho subdodavatel) a bylo to špatně barevně nafázováno..Mu sel to v elektroměru změnit , aby nemusel silné vodiče pracně přehazovat. ;)
Pavel Král Gargula:
Stanovisko ÚNMZ: "označování žil kabelů a ohebných šňůr je řešeno:
o v ČSN 33 0166 ed. 2:2002, tabulka 1 a 2;
o v ČSN 33 0165 ed. 2:2014, kapitola 7 a dále příloha C;
o v ČSN EN 60445 ed. 4:2011;
nicméně žádná z těchto norem jednoznačně nenařizuje pořadí barev ve vztahu k zapojení jednotlivých fází;"
Můj komentář: To, že v tabulce normy je pro danou fázi uvedena určitá barva, neznamená, že stejná fáze nemůže být označena barvou jinou (týká se jak izolace vodiče, tak izolačního pouzdra svorky). Jak už bylo uvedeno, záleží na dohodě nebo připojovacích podmínkách distributora - každý chce mít na svém dvorku pořádek :-)
Jirka Š. Svejkovský:
Ono je problém, co je vlastně v normě uvedeno.
Vít Rotrekl:
Vetsina elektromeraku co, js pripojoval, tak meli do elektromeru vydratovano Hneda-cerna-seda, nebo vsechno cerny...
Kdyz je v HDS zapojeno napr Č-H-Š, tak co me brani v HDS dat barvu na barvu? A v elektromeraku to pripojit na hl.jistic a za nim teprve prehodit draty? Nebo to v elektromeraku prehodit aby me to sedelo?
Jeste jsem se nesetkal s tim aby technik osazujici elektromer picoval na to ze jsou barvy v jinym poradi, na privodnim kabelu... pro nej je podstatne aby byly vyvody na elektromer dobre nafazovany a kde ie pripojena ktera barva je jim volny.... Stejne pod kryt s jisticem a svorkovniicema nelezou. Nahodi jistic vyzkousi nafazovani, pritomnost fazi a N. Zhodi jistic a osazuje elektromer. Co je pod deklem je jim ukradeny....
Krom pana Strnada, kterej dnejsa na neprimym mereni kontroloval i neporusenost cejchovacich plomb na mericich trafech.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana