Mohou být porcelánky, když jsou akumulačky?
Lukáš Böhm 3:
Koupil jsem dům a provedl kompletní rekonstrukci elektroinstala ce, která ještě není zapojena, pouze roztahána a připravena. Před zapojením jsem chtěl nechat vyměnit 3 porcelánové pojistky 32A, prý je v kompetenci distributora. Tudíž jsem zajel do ČEZu a tam mi bylo zděleno, že si toho nemám všímat, že je to jejich a že to dělat nebudou.
Mohou být porcelánky, když jsou akumulačky? Mohu nějak nárokovat výměnu a zabezpečeni od distributora? Či mohu nárokovat odstraněni z domu a umístěni na sloup? Což bych nejradši.
Přikládám foto oněh pojistek.
Jiří Schwarz:
Tyto pojistky jsou celkem běžná věc, i když je třeba konstatovat, že celá ta HDS s pojistkami na vašich obrázcích působí dost hrozně zanedbaně.
Pokud budete mít akumulačky, je třeba mít dostatečně dimenzované vedení, musíte mít hlavní jistič před elektroměrem podle předpokládanéh o odběru a pojistky v HDS by měly být o 1 - 2 stupně silnější.
Nevím jak u vás, tady ČEZ nedělá problém s tím, když někdo v rámci opravy nebo rekonstrukce domu chce starou HDS vyměnit za novou, "hezčí", s nožovkami... Ale musí si to žadatel zajistit (a zaplatit), nemusí to chtít od ČEZu, může mu to udělat i jiná firma, a největší problém bývá ta "půlhodinka, na kterou se musí vypnout celý vývod z trafačky"
Jiří_Hrubý:
Vidím, že ta rekonstrukce nebyla až tak kompletní, protože HDV je v původním hliníkovém hadráku. Ten na akumulačky stejně nestačí.
Ta KLADka se měla vyměnit při zateplování, je vidět, že k poškození dvířek došlo páčením, protože je nějaký umělec zazdil. A poškodil ji kdo? Distributor, nebo odběratel, který do ni nemá co lézt?
Stav HDS jako takové ještě není nijak kritický, nevidím známky vyhřátí, snad by jen chtěla dotáhnout a vyčistit.
A když to budu brát důsledně, pak je-li svod AYKY 16, není důvod nepoužít pojistky 50A, ale vaše HDV je v nevyhovujícím průřezu a bude chtít vyměnit.
HDSky se mění pod napětím, není důvod obtěžovat ostatní zákazníky. Zvlášt ve městě nepřekonatelný problém.
Postup je jednoduchý, pokud chcete měnit HDS, vyměnte si HDV a lze předpokládat, že elektrikář, který bude měnit HDV si poradí i s HDS.
DS nemá potřebu měnit HDS, která není v havarijním stavu. Je v jejím majetku a když se něco stane, jde to z pojištění. Pokud chcete vyměnit HDS vy bez vážného důvodu, což je havarijní stav, zateplování fasády, nebo navyšovádí požadovaného odběru, nelze čekat že hned přiběhnou a zadarmo vymění.
Umístění na sloup požadovat můžete, tam vám vyjdou vstříc snáze, ale budou požadovat umístit měření na místo přístupné z veřejného prostranství.
Čili nárokovat můžete co chcete, resp. co si zaplatíte, pokud se nebude jednat o ohrožující či havarijní stav.
Lukáš Böhm 3:
Z fotografii co vidíte, je stav, ve kterém jsem nemovitost koupil, nyní se zabývám rekonstrukcí vnitřních prostor a vzhledem ke komplikacím, které nastali a evidentně souvisí i s vnějšim prostorem nemovitosti se snažím načerpat maximum informací.
Zdeněk Pikhart:
Nevím jak u Čezu, ale u Eonu není problém skříň vyměnit. Jen si to budete muset zaplatit. I když to patří Čezu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana