Co mohlo být příčinou poškození asynchronního motoru s frekvenčím měničem?

<< < (2/3) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Bocek  27.02.2017, 22:21

To je nějaká divná "pohonářská" filozofie..... jaký je k tomu důvod takto zastavit otáčení motoru?

Možná DC brzda.

Jan Bocek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  28.02.2017, 07:36

Možná DC brzda.

Každý měnič umí vyhodnotit nulové otáčky. Pokud ne, tak je špatně parametrizován, nebo je to porucha. Ale obvykle u takových pohonů je ještě relé nulových otáček. Používat motor ve funkci DC brzdy teoreticky jde, ale prakticky jsem se s tím nesetkal.

VáclavVodička:
 (poklona)  za komentáře. Vychází mi z toho tedy následující závěr: Vlivem nefunkční funkce na měniči (řešíme již s výrobcem měničů),  která má na starost vypnout měnič při nízké frekvenci, tekl do motoru v zastaveném stavu proud. (Toho, že to nefunguje adekvátně, jsme si bohužel všimli až po druhém spáleném motoru). Velikost proudu byla cca 0,2 A, což při nulovém chlazení zřejmě dokáže za cca 10 minut motor odrovnat.

Jan Bocek:
Citace: v.h2o  27.02.2017, 13:06

Dvakrát ve velmi krátké době po sobě nám elektromotor odešel, před tím jsme ho provozovali krátce, ale několik set hodin bylo bez problémů. Poškození se projevuje tak, že již od nízkých frekvencích a tedy nízkých napětí motorem tečou velké proudy (při 10Hz např. dvojnásobek nominálního proudu). Při rozběhu na 50 Hz se motor neroztočí ani do plných otáček, FM ukazuje, že motorem protéká například čtyřnásobek proudu a velice brzy měnič zahlásí chybu overload a odepne motor. Dá se z tohoto chování usoudit 1) co se stalo s motorem? 2) Jaká by mohla být příčina této poruchy? Je možné, že motor poškodil "provoz" v zastaveném stavu?

Co to máte za měnič?
Že by byly tak velké rozdíly mezi výrobky i u FM mezi Trabantem a Mercedesem?

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Bocek  28.02.2017, 09:25

Používat motor ve funkci DC brzdy teoreticky jde, ale prakticky jsem se s tím nesetkal.

Setkal jsem se s tím jednou. Tuším tomu říkají funkce stojícího hřídele. FM hlídá polohu rotou a drží ho DC proudem. Pokud se poloha začne měnit, snaží se ho dotlačit zpět na místo.

Ale to by asi lépe objasnili kolegové pohonáři.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana