Proč preferovat koupi zářivkového svítidla se zářivkou T5 1x28W před T8 1x36W?

<< < (3/3)

Martin Kouble:
Odpovědi:

1)Ano, podle mého názoru lepší nápad, než mít v kuchyni jedno centrální zářivkové těleso. Mně třeba takové svítidlo evokuje spíše kancelářské prostory. Ale to je opravdu otázka vkusu. Řešil jste i stíny od bodovek, které se vám nelíbí. Zde tedy uvažujete správně. Pokud vhodně rozptýlíte po místnosti více zdrojů tím většího komfortu i světelné pohody můžete dosáhnout.
2)Ano. Taková svítidla jsou skutečně variabilní a zdroje v nich snadno vyměnitelné. I kdybyste zjistil, že napoprvé vám nevyhovuje, barva, nebo intenzita, snadno zdroje vyměníte.
3. Nebudete uvažovat rovnou i o stmívači LED světel ve vypínači? To je v moderní domácnosti opravdu užitečná věc. Například si můžete pořídit LEDky s vyšším tokem/výkonem a řídit jejich intenzitu osvětlení plynule dle momentální činnosti či nálady.
4. Pokud vyberete svítidlo vhodné velikosti a s vhodným "chlazením",  tak si na životnost kvalitních LED asi už ani nevzpomenete.
5. Nevím jak to myslíte, ale kov rozhodně nemusí být lepší tepelný izolant při stejných parametrech(tloušťka materiálu). Například kovová lžička odvádí přeci teplo ze sklenice s horkou vodou daleko lépe než plastová. Oproti vláknovým žárovkám není u LED či zářivek odvod tepla tak velký markant.  To co říkáte platí. Je lepší, když je svítidlo dostatečně velké. A to musí být navrženo pro předepsaný výkon ve Wattech, které je schopno uchladit a to také bývá uvedeno výrobcem na štítku.

Kvalitnější difuzor co do mechanických a fotoelektrický ch vlastností je rozhodně ten skleněný. Ostatně u porovnatelných variant tomu obvykle odpovídá i cena. Plast má také vyšší tzv činitel znehodnocení. Laicky řečeno, plast degraduje a časem propouští méně světla.

Pokud si na Internetu předvyberete svítidla, která přicházejí v úvahu, doporučuji se před nákupem jet podívat jak ve skutečnosti svítí, případně si vyzkoušet stmívání. Ostatně dnes mají showroomy i hobby markety nebo ještě lépe specializované obchody.

Petr Fabík:
Měl jsem v textu chyby:

Bod 4)
místo průměru jsem chtěl napsat poloměr 20 cm

Bod 5)
místo tepelný izolant jsem chtěl napsat, že kov je lepší tepelný vodič než plast

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana