Jaky odebira proud Tlumivka?
Petr Svojanovský:
Pane Jaroslav Hasala
Dival jsem se ze jste toto tema resili : " ale asi mi usel zaver neboco " jelikoz jste se tam nicemu nedobrali ??
Stale jsem ale nedosel k rozumnemu vysvetleni proc tyto obvody pracuji dle meho nazoru velmi prapodivne--asi proto ze jsem slaboproudar ale to snad neomezuje me iq ??
Jaroslav Hasala:
To Svojanovský :
Kromě jiné jsem tam psal o svých zkušenostech s připojováním nekompenzovaný ch zářivek. Není nijak vyjímečné, že skutečně odebíraný proud je dvojnásobný, než vypočítaný (podle trubic). Jestli je to proud jalový nebo činný, to mě až tak nezajímá, pro mě je to prostě proud, na který musí být dimenzovány vodiče, spínače a jistící prvky.
Jsem spíše praktik než teoretik. Jedna věc je teoretické řešení, druhá to, jak se to bude chovat ve skutečnosti.
Miroslav Janča:
To: Svojanovský
Proud , který jste naměřil odpovídá nekompenzované mu svítidlu. Protože je tam ale kondenzátor, jehož funkce je kompenzace, nikoliv rozběh, jak píšete, tak jste zřejmě provedl měření špatně. Měření musíte provést na přívodním vodiči tj. před vstupní svorkou svítidla, nikoliv v sérii s tlumivkou. Pak naměříte proud, který se bude v rozmězí 1,1 - 1,5 A.
Musíte si uvědomit, že měříte střídavý proud i napětí, který má v časové oblasti sinusový průběh. Pokud je v obvodu časový posun mezi proudem a napětím, pak samozřejmě ten váš vzorec neplatí a musíte tam vložit ještě účiník, který vyjadřuje míru časového (fázového) posunu. Časový posun způsobuje ve Vašem případě tlumivka, která na sobě indukuje napětí opačného průběhu než je proud. Proto se do obvodu dává kompenzační kondenzátor, který má přesně opačnou vlastnost než tlumivka a pokud je jeho kapacita správně navržená, vykompenzuje účinek tlumivky a obvod se navenek jeví jako činný spotřebič.
Pokud to však stále nebude chápat, nechte si to vysvětlit od někoho pomocí fázových diagramů. Věřte, že prakticky správně naměřené hodnoty skutečně odpovídají teorii.
Petr Svojanovský:
Pane Miroslav Janča
Diky vam jsem oprasil stare sesity a dalo byse rict i vjedomosti a samozdrejmne ze musim pocitat s ucinikem jeste ted si vzpominam jak do nas tlacili """:- kompenzace trubicove zarivky a jeji fazovi posun -vypocet zarivky pred kompenzaci - po kompenzaci atd.""""" . A ze spravne zvoleny kondenzator z toho dela cinny spotrebic to take vim ale zil jsem v domneni ze do tohodle obvodu se zapojuje rozbehovy C a ne behovy ale dam na vas.
Zmerit to zkusim znovu ale pochybuji ze bude chyba v mereni __ nu ale pro jistotu oprasim i postupy mereni.
Jinak mi porad nejde do hlavy ta znacena hodnota na tlumivce 3A ??
A dalsi dotaz jaka je zatez na obvodu tedy kvuli jisticim prvkum-ochranam atd.
Neboli jake je celkove zatizeni site timto obvodem-v A
Jinak vam (poklona) za odpovedi sem velice rad ze reagujete na takoveto banálni tema ale ja jsem zrovna tip cloveka co kdyz neco nevi tak mu to neda spat :o
Miroslav Janča:
Pane Svojanovský,
proud 3 A, uvedený na tlumivce skutečně protéká tlumivkou při jejím korektním zapojení, tj. ve vašem případě v zapojení s vysokotlakou sodíkovou výbojkou 250 W. Na tuto hodnotu proudu je dimenzován průřez jejího vinutí.
Pokud by nebyl v obvodu zapojen kompenzační kondenzátor, což u běžného továrního výrobku nepřipadá v úvahu, tak by stejný proud zatěžoval přívodní vedení a na tento proud by muselo být koncipováno jištění, samozřejmě také s ohledem na druh zátěže. V obvodu s kompenzačním kondenzátorem, který je zapojen paralelně ke vstupním svorkám však teče podstatně nižší proud, tedy proud který odpovídá výkonu výbojky.
V obrázku přikládám zapojení výbojky s označeným ampérmetrem při měření.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana