Jaky odebira proud Tlumivka?
Miroslav Janča:
Obrázek se nepodařil, tak snad nyní.
Miroslav Janča:
Omlouvám se, ještě to nebyl ten správný, tak snad teď.
Petr Svojanovský:
:)
Ano presne po tomto sem se pidil ;)
Takze podle tohoto obrazku v obvodu tece 3A ale zatez "proud ktery proteka" vedeni je1,2A
pokud jsem to pochopil spravne ??
A ten to prud nakompenzuje C jestli dobre chapem
Velice dekujem za doplnovanii mich mezer :)
Miroslav Janča:
Ještě pro doplnění,
proud kondenzátorem je po výpočtu 2,31 A (230/ (1/ 2*3,14*32E-06).
V uzlu dochází k součtu proudu kondenzátoru a proudu tekoucího tlumivkou. Platí zde také Kirchhofův zákon, přestože to není prostý aritmetický součet, ale součet vektorový (průběhy proudů nejsou ve fázi), proto je výsledný proud nejmenší.
Ten výsledný proud 1,2 A je zřejmě málo, asi tam pooteče o něco víc, ono to vykompenzování není nikdy ideální. Myslím si také, že do uváděného výkonu 250 W není započítán ztrátový výkon tlumivky, ten může podle mého odhadu dělat tak 20 - 30 W.
Všechny tyto věci by se daly spočítat přesně, byly však nutné další informace - účiník, ohmický odpor tlumivky ... Účiník bývá uveden většinou na tlumivce (cos fí). Ta problematika u sodíkové výbojky není vůbec banální, pro přesný výpočet by bylo nutné znát také parametry zapalovače.
Podstatné však je pro návrh jištění a dimenzování vodičů to, že lze zhruba uvažovat se jmenovitým výkonem těchto svítidel.
V některých případech, např. ve velkých obchodních domech s velkým množstvím svitidel je výhodnější pro přesnou kompenzaci osadit zářivková a výbojková svítidla bez kompenzačních kondenzátorů. Pak se provádí automatická skupinová kompenzace, která je pak přesnější, hlavně s ohledem na na možné penále za nedodržený účiník. Tam se pak musí při dimenzování vodičů brát do uvahy zvýšený nevykompenzova ný odběr svítidel.
Petr Svojanovský:
pane Miroslav Janča
Jsem velice potěšen ,že jste mi zodpověděl mnoho dotazu , ale i přesto vás jeste budu otěžovat dalšími pokud vám to nevadí.
Ta teorie se mi zdá velice logická ale sám to znáte není nad praxi :)
Takže sem vše chtěl vyzkoušet jak se říka na vlastní oči.
Vše sem proto zapojil měřaky sem napojil dle schematu a k mému zklamaní zase nic stále velky proud.Sem tedy hledal chybu a nakonec jsem došel jen na jedinou věc , že zapojený -rozbehový kondenzator je vlastně motorový-rozběhový.Coz prý nemá mít vliv ale dle meho nazoru by tam mě patřit jistě jiný
A tím to se dostavám k jádru dotazu ------
Jaký /nemyslím velikost *µF/ ale typ daného Kondenzatoru
je vhodný pro mé zapojení a take jestli je a jaký rozdíl mezi behovyma rozbehovym
a take jaký je finální rozdil mezi C s napětim 230V a treba C 400V pro mou potrebu.
Dále sem si všimnul že na životnost kondenzátoru má negativní vliv zvýšená teplota a harmonické zkreslení. Jako ochrana před tímto zkreslením slouží kompenzační tlumivky.
Predem velice (poklona) za odpoved
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana