Jak poznáme muzejní elektroinstalaci vhodnou k rekonstrukci?

<< < (2/2)

Jan Franěk:
Z jistého úhlu pohledu to chápu. Každou chvilku potkávám tyto jističe zralé k výměně. Ať už proto že nejdou po zkratu nahodit, nebo naopak nepadají a majitélé běhají nahazovat hlavní jistič u elektroměru. Na vesnicích jich je stále mnoho.
K tomu všemu ještě Milan Hudec často dává všetečné otázky na životnost všech elektrokompone nt, včetně jističů a kabelů, na které nedokážu odpovědět. Přiznávám se, že tomu začínám tak trochu podléhat i díky mnoha poznatkům z praxe. Není neobvyklé naměřit izolační hodnoty kabelů, nebo vodičů v trubkách velmi nahraně a to prakticky v celé instalaci. CO se stane pokud bude déle pršet a v tom starém domě se velmi zvedne vlhkost? Nemůže dojít k rizikovému=nebezpečnému stavu? Probíjejících vlhkých stěn jsem už pár ve své praxi potkal. Ale to jsem u věcí, které jakž takž dokážeme změřit, nebo ověřit. Ale co dělat s jističem, který je instalován pře více než 4 -5 desítkami let a za tu dobu byl mnohokrát přetěžován, dostával rány při zkratech, nebo jen pomalu reznul na vhlké studené chodbě za  vstupními dvěřmi. Ten nemám jak ověřit a přesto jde vpraktický jediný bezpečnostní prvek v té instalaci, který by mě měl chránit jak před úrazem, tak i před požárem. Vždyť kolik zásuvek, nebo odbočných krabic je v těch domech zarovnáno hromadou hadrů, schováno pod dřevěné obložení a nebo vedou stropem z prken, pobytých rákosem a nad nimi je 40cm vrstva izolace z otrub.
A to jsem zase u praxe, zkušeností a posouzení konkrétní instalace. Když potkám "bakeliťáky" v paneláku, budu k nim přistupovat asi jinak, než u víše popisovaných rodinných domů.
Ale každopádně i když nic nenajdu, tak kvůli jejich stáří i stáří zbytku instalace a i díky zcela jiným požadavkům na dnešní instalace, končí každá podobná revize tučnou větou s důrazným doporučením na celkovou rekonstrukci.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana