Jaké kabely a uložení v kuchyni pod podlahou?

(1/3) > >>

Jiří Netolický:
Rekonstruuji kuchyň v patře rodinného domu.
Částečně z lenosti jsem se rohodl při výměně podlahy natahat rozvody pod podlahou abych nemusel sekat vodorovné drážky.
Skladba podlahy je škvára a volně položené trámy.
Na trámy přijdou křížem 2x15mm prošroubované OSB desky.
V trámech jsem si vyříznul drážky pro vedení kabelů.

Mohu použít kabely CYKYLo (ať nemusím škrábat hluboké drážky v omítce)?
Mohu je uložit volně, nebo musím použít husí krky?

Rozbočení počítám přímo pod příslušnými prvky v krabici.

Milan Karvánek:
Když už jste se do toho pustil, nejsa odborník, alespoň, že se ptáte.
Do a na hořlavé podklady vždy použijte kabely CYKY - kulaté, jsou na toto použití atestované. K tomu odbočování jen poznámka - veškeré odbočné krabice musí zůstat přístupné, proto třeba zásuvkové, ale i jiné obvody se t.zv. smyčkují, dnes je trend pokud to jde nepoužívat odbočné krabice ani u světelných okruhů.

Jiří Netolický:
Pane Karvánek  (poklona)  moc za rychlou odpověď. Elektro vzdělání sice mám (4 roky elektroprůmka + 5let ČVUT elektro) proto jsem se odvážil do toho pustit sám, ale přiznávám, že normy a vyhlášky už moc nesleduji a "padestátka" mi již také propadla  :-[.
Ještě bych navázal na to odbočování - je nějaký důvod použít smyčkování oproti WAGO svorkám?
A když tedy použiji kulaté CYKY kabely mohu je dát "volně" bez husích krků?

(poklona)  Jirka

Milan Karvánek:
No podle položeného dotazu jsem si dovolil dedukovat, že asi nejste elektroinstala tér  :) . Kabely CYKY jsou mechanicky dostatečně pevné, husí krky nejsou nutné. Hlavní argument pro použití bývá  "případná výměna" - protažení kabelů v husích krcích není tak jednoduše proveditelná, jak se obecně lidé domnívají (víc jak 1 až 2 rohy neprotáhnete, musí se dělat krabice pro odbočování, je to dost pracné... a vůbec)
Ke svorkování a odbočkám: pokud použít nějaké svorky, pak rozhodně Wago, nebo jejich alternativu od jiných výrobců. Nicméně jakákoli svorka či svorkovnice musí být uložena v el.inst. karbici, nikoli volně v prostoru, nedej dobrý Bože přímo pod podlahou. Smyčkování má tu výhodu, že ubývá spojů a tedy i problematickýc h míst. Všechny dnešní zásuvky solidních výrobců jsou na smyčkování uzpůsobené tím, že mají 2 sady připojovacích bodů (šroubky nebo násuvné svorky podobné systému wago). Takže s kabelem jdeme od krabice ke krabici, z krabice zpátky dolů a k další krabici.

Georgis Fasulis:
Mám jen dvě poznámky:
1) Pro pana Netolického: V těch drážkách trámů by ty kabely měly být nějak fixovány, třeba co metr cementem nebo něco podobného, určitě CYKY jak píše pan Karvánek a taky při pokládce dejte pozor na ostré hrany při přechodech kabelů okolo trámů nebo okolo nějáké ostré konstrukce, rovněž nesmí být kabely mezi trámy, aby nebyly nikdy namáhány mechanicky. V kritických místech (ty ostré hrany apod) doporučuji kousek chráničky. Kdybyste šel přímo volně pod podlahou v tom štěrku, tak rovněž v chráničce.

2) Pro pana Karvánka: Tleskám, ne obsahu - ten je jako ve většině vašich příspěvků správný a korektní, ale tleskám vám za ten použitý přechodník!!   :)
Přechodníky jsou jazykově krásné (a není vždy jednodché vytvořit gramaticky správný tvar) a je velká škoda, že mizí z našeho psaného i verbálního projevu.

Lidé nevěda o co jde, textu s vloženým přechodníkem pomalu ani nerozumí! Dokonce jsem se setkal s názorem, že přechodníky jsou v současné spisovné češtině zakázany!!

A tak, i když jsa velmi smutný z tohoto neradostného stavu našich přechodníků, přitom ale ještě nemaje poraženeckou náladu, volám: Bojujmež všichni na všech frontách za přežití přechodníků uvědomujíce si přitom, že tak nečinímež jen pro sebe, ale především pro naše budoucí generace.  ;) 8)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana