Lze k CYKY-B 4x10 vést dodatečný N vodič ?
Oliver Mička:
Čo to je za kotol ked ma prívod Cyky 4x10 ? Výrobca/typ ?
K tomu že nie je možné N viest spolu s káblom 4x zvlášt by som bol opatrní... Videl som takto viacero vedení príamo z RH hned za Transformatoro m. ( napr. NYY-J 3x185+95 ) a 120 N solo...
Maroš Klein:
Na prvý pohľad to riešenie s pridaným N nemusí byť úplne marné.
Ale skúsim aj iný pohľad k výkladu textu vašej NA.
V texte dodatku sa výslovne spomínajú iba vodiče, ale kábel už nie. To môže mať svoj význam, hoci norma aj izolované vodiče nazýva jednožilovými káblami.
Tak ma napadlo práve v tej súvislosti (len pre zamyslenie), že iný výklad podľa textu by potom mohol byť napríklad pre prvú časť po čiarku vo vete: „vodič vždy v spoločnom obložení“ taký, že vždy v obložení (plášti) kábla, alebo plášti trubky, konštrukčnom obložení žľabu, kanála a pod., ale stále z pohľadu samotných „vodičov“.
V druhej časti vety za čiarkou by sa to dalo pochopiť ako vodiče zasa samotné, ale už nie v spoločnom obložení. Keďže sa tam už to obloženie výslovne nespomína, tak môže ísť aj o uloženie vodičov vo vzduchu, holých na izolátoroch, izolovaných na podperách, rebríkoch, príchytkách a pod. Tam by tá „blízkosť“ mala iný význam najskôr aj vo vzťahu na ochranný vodič, ktorého ukladanie sa rieši v 5-54.
Okrem toho v obrázkoch sa uvedená kombinácia káblov s vodičmi nevyskytuje, a nie si úplne istý ani so serióznosťou výpočtu oteplenia pre kombináciu uloženia káblo-vodiča v trubke.
Nemám záujem niečo napadať, len mi to už na prvý pohľad príde aj z pohľadu variácií káblových výrobkov také nijaké, taká minimálne zvláštna možnosť v solídnej káblovej inštalácii. Keď si predstavím, čo všetko by šlo vyskladať zo starých zbytkov v súlade s najnovšou normou...
V našej STN som takýto usmerňujúci dodatok pri zbežnom prebehnutí v dodatkoch nezaregistrova l.
Milan Hudec:
Pokud není chránička obří tak dodatečné protažení jednoho vodiče vezme mimo času také balení prášků na nervy (dance)
Takže za mne v zájmu zdraví nový kabel (beach)
Miroš Jan:
Takže co si pamatuji, tak elektrokotle
1) PROTHERM kabel 5 x něco v celém rozsahu výkonu
2) THERMONA kabel 5 x něco v celém rozsahu výkonu
3) PZP od výkonu 24kW možnost kabel 4 x něco, a i 5 x něco
4) DAKON ten má obě možnosti v celém rozsahu výkonu, kabel 4 x něco, a 5 x něco
Moje odpověď na dotaz, doporučuji vyměnit celý kabel. (jednicka)
Do té trubky, samostatný vodič N o průřezu 10mm2, se bude těžko zatahovat. :(
Ono to je těžké, tazatel uvedl velice málo informací, pak babo raď :D
Zdeněk Friedrich:
Citace: Miroslav Minařík 05.02.2017, 21:43
Zdenku, to mne tedy překvapuješ. Asi jsem ze staré školy. (cryi)
Mirku, pokud bych prováděl instalaci, samozřejmě bych protáhl kabel 5 x něco. Jak zmiňuje kolega Hudec, určitě by to bylo měně náročné na čas a nervy a rozdíl v ceně materiálu by pravděpodobně eliminovala pracnost s protahováním dalšího vodiče. Napsal jsem to pouze proto, že pokud by v návodu výrobce nebyl striktní požadavek na přívod kabelem 5 x y, nenapadá mě, čím bych takové řešení v revizi napadl, pokud pomineme projektovou dokumentaci atd. :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana