Jak byla zapojena síť 3x120 V?
Václav Třetí:
Nic se neuzemňovalo, to byly nežádoucí spoje (svody)!
Jan Vejražka:
Tak jsem po dlouhé době přišel na Elektriku a vidím, že se tady rozproudila diskuse, kterou jsem založil před mnoha a mnoha lety.
Trochu jsem se o historii techniky zajímal a za ta léta něco vygooglil.
Tady se píše, že v roce 2009 bylo v Praze ještě asi 20 domů napájených transformátore m 400/120V:
https://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/zivot_v_praze/sluzby/zastarala_energeticka_sit_v_praze_konci.html
Jakpak je to dnes?
V této diskusi pamětník zmiňuje, že 120 V bylo ještě po válce také v Jihlavě: https://www.idnes.cz/technet/technika/elektrina-za-prvni-republiky-ceskoslovensko-elektrifikace-proud.A181026_145230_tec_technika_mla/diskuse/1
A podle této stránky http://www.smirice.eu/smirice/elektrina.htm také ve Smiřicích a asi i v Jaroměři. A už za První republiky měli problém s úbytky napětí.
Jak to bylo s uzemněním? Pan Václav Třetí píše, že síť byla izolovaná (resp. měla často zemní spojení), tady se píše, že uzel byl uzemněn přes pojistku. https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,38299.0.html
Zajímavé je, že František Křižík byl zastáncem nízkého napětí ve veřejné síti, když přitom byl průkopníkem použití vysokého napětí na dráze.
Václav Třetí:
Citace: Jan Vejražka 04.10.2022, 00:11
Jak to bylo s uzemněním? Pan Václav Třetí píše, že síť byla izolovaná (resp. měla často zemní spojení), tady se píše, že uzel byl uzemněn přes pojistku.
Zajímavé je, že František Křižík byl zastáncem nízkého napětí ve veřejné síti, když přitom byl průkopníkem použití vysokého napětí na dráze.
Jak to bylo s uzemněním středu DT - po pravdě řečeno - nevím. Do trafostanice 3x120V jsem se dostal jenom jednou a žádná pojistka mezi středem sekundárního vinutí a zemí tam nebyla. Pokud by byla a byla v pořádku, musela by každá fáze mít proti zemi zhruba 70V. Běžné ovšem bylo, že se při měření v sítích 120V naměřilo proti zemi (tehdá obvykle proti kovovému vodovodnímu potrubí, (jak již bylo řečeno, vodič N se nerozváděl) cokoliv od 0 do 120V. Také běžné bylo, že se zemí spojená fáze se "stěhovala" podle toho, jaký spotřebič měl v sousedním bytě nebo domě svod do země.
Jednou jsem se dokonce setkal, že jedna z fází měla proti zemi asi 200V a nakonec se zjistilo, že příčinou byl použitý autotransformá tor 3kVA pro automatickou pračku v sousedním bytě a uzemnění zásuvky pro pračku na vodovod. To byla zásadní chyba, dotyčný si nechal ze známosti navinout trafo a oni mu udělali autotrafo, byť pro pračky bylo požadováno oddělující trafo. Autotrafa se používala do 1kVA. Dost často byly problémem svody v různých fázích ve stejném domě, kdy "bezdůvodně" přehořívaly pojistky a neúměrně se zvyšovala spotřeba zaznamenaná elektroměry.
Ing. Křižík se inspiroval způsobem elektrifikace v USA a snažil se podobný systém zavést v meziválečné ČSR. Byl příliš uznávanou kapacitou, takže se mu to asi nikdo nepokusil vymluvit. Zdánlivá bezpečnost sítí 120V převážila nad faktem, že nebudou brzy dostačovat pro narůstající spotřebu.
Citace: Jan Kelbich 02.10.2022, 22:20
Podle toho, co jsem někde zaslech já, tak v HK prý bývalo 220 V
Je to možné, v Praze na Vinohradech byl také jeden DT s výstupem 3 x 220V zapojený do D a napájel jeden blok domů.
Jan Vejražka:
Je dost možné, že v průběhu let se používala různá zapojení.
Zajímalo by mne, jak vypadala taková transformovna 400/120 V z roku 2002. Že by IT a hlídač izolačního stavu? :)
Václav Třetí:
Trafo P: 3 x 230/400V S: 3 x 120V jsem potkal v objektu s asi 25 byty v Nuslích. Byla to plechová skříň částečně z perforovaného plechu, a podle toho, co jsem mohl vidět díky perforovanému krytu, tak tam toho moc mimo trafa nebylo. Vstupní jištění zajišťovaly nožovky na přívodu do objektu a na výstupu byly nožovky uvnitř vedle trafa, myslím, že nic víc tam nebylo. Pak už pouze výstupní kabel do stoupačky. Trafo stálo v přízemí na chodbě ve výklenku, překáželo, ovšem jen částečně v cestě do sklepa. Bylo vidět, že se jednalo o rychlou akci. Trafo jsem okoukl jen tak mimochodem, byl jsem pracovat v jednom z bytů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana