Kde jsou ještě úsečníky na dřevě?
Petr Liskar:
Další kousek.
Jirka Š. Svejkovský:
Jenom bych rád upozornil, že na gůglí odkazy existuje zkracovač. Pak se to nerozpadá.
Jiří_Hrubý:
Škoda, že se autor vlákna nesháněl dříve. To už je víc jak 10 let, kdy se ve velkém překládaly linky v příhraničí na beton. Poslední sekčák na dřevě jsem rušil snad 5 let zpátky. Pár linek na dřevě dožívá, ale sekčáky se kvůli bezpečnosti nahradily, takže ta krásná práce z mědi mosazi oceli a bronzu skončila ve šrotu. Jenom ten litinový zámek, je oproti současným plecháčům kus poctivého řemesla.
Člověk je obdivuje jen do chvíle, kdy je měl rozepnout. Pak přijdou obavy, co se stane až se za něj zatahne.
V několika přípdech se před ně dávaly odpojovače do linky, nebylo to o moc lepší na obsluhu, ale zase nehrozil rozpad.
Nejstarší zlikvidovaná linka (na které jsem dělal) byla na nýtovaných stožárech, údajně ještě vystavěná za RU.
Při střihání polí se sem tam nějaký stožár ulomil. Přijel za námi sběratel a chtěl alespoň špičku stožáru s izolátory (byly tam za ty léta zelený, velký bílý, skleněnky, hnědý a fieberlinky na odbočce) na zahradu. No, na jeho místě bych vyškemral celej, minimálně jako oddálený jimač dobrý. :D
Michal Zamazal:
Zatím se tu neobjevil žádný tip na úsečník, škoda. Odhaduji, že těch z 60. a 50. let je v ČR ještě tak ke stovce. Víme nyní o cca 20 odpojovačích na dřevěných nebo příhradových stožárech. Mnohé z nich však už letos zřejmě nemine výměna.
Hynek Havliš:
Vzpomněl jsem si na starší diskuzi.
Není to na fotce v příloze nějaký trochu oholený/na stožár přestavěný prastarý úsečník? Fotka je jenom z telefonu. Potkal jsem to na čundru včera kousek od Rakovníka.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana