Dobereme se závěru ohledně pospojování v bytech ve starší zástavbě?

<< < (8/8)

Maroš Klein:
Citace: Radim Strycharski  31.03.2018, 20:22

...Pokud je celá vodovodní stoupačka vyměněna za plastové potrubí, cizí vodivá část zcela mizí a náhrada vodičem nemá smysl.

Súhlasím s logikou, že nejaká náhrada vodičom či pásovinou za demontované kovové potrubie postráca zmysel, keďže v podstate by išlo iba o pridanie ďalšej cudzej neživej vodivej časti, ktorú je nutné pripojiť na pospájanie, ale ktorá nemôže plniť náhradnú funkciu PEN, ani ak prierezmi vyhovuje. Nakoniec o rozbor tejto myšlienky p. Franěka mi išlo aj v príspevku #25.
Citace: Radim Strycharski  31.03.2018, 20:22

... a v případě stoupacího vodovodního potrubí by měl materiál a průřez přemostění odpovídat vodiči pro hlavní pospojování, nebo chcete-li pro vodič pro připojení k hlavní uzemňovací svorce.
V tomto prípade mám za to, že podľa súboru 2000 5-54 postačuje aj pospájanie v princípe ukážky z obr. B54.1. Iné požiadavky môžu byť v mieste vodomeru, ako je to napríklad v čl. 52. 34 1010.

Predpokladám, že pôvodné kovové potrubia v bytových domoch boli v čase zriadenia v projektoch definované ako cudzie vodivé časti, a nie ani ako náhodné ochranné vodiče.
Nemyslím si však, že by ich naši dedovia podľa p. Franěka považovali dokonca za nejakú „náhradnú cestu“ pri poruche PEN, keď ich navrhol nahradiť pásovinou. Nakoniec ak by aj bolo potrubie definované ako náhodný ochranný vodič, potom im toto využitie zakazoval čl. 175. Nehovoriac o tom, že by potom podliehalo meraniam podľa čl. 163.

Znižovanie rizika poruchy PEN nevidím v hľadaní nejakých jeho náhrad, ale v dôkladnej kontrole inštalácie, ktorá je na hranici svojej životnosti. Z toho faktu by mali vychádzať aj závery v periodických správach spoločných priestorov, ktoré spoločenstvu odporučia aj kontroly vývodov k bytovým rozvádzačom.

Roger:
Citace: Jan Franěk  01.04.2018, 03:49

Reálně to samozřejmě nevím, ale to zákon nezajímá a v tomto ohledu mluví zcela jasně, stejně jako o tom, čí je to odpovědnost.

Tohle brečení přímo nesnáším. Zlej návrhář (projektant) chtěl po mě moc peněz. Vždyť to má za chvilku hotové a on si řekne  o 15 tis. Fuj. Udělal jsem si to sám a zadarmo. Jsem ten nejlepší.  :-X

Nejsem, a znam cenu casu a svuj si take cenim, jen zkratka mym zamerem od pocatku nebylo utratit 150.000 ale udelat par tujek oddelujicich nemovitost od cesty. No a rostlinky vysly na 200 i s postou, pokud se nepletu a ucel bude snad splnen a ja se neco naucil. Neda se rici, ze bych usetril 10000 protoze jsem to mozna 8 hodin delal a znam cenu usle prilezitosti, ale uz nebylo zbyti.

Podobne je to s opravou zasuvky, stale se tu resi PROJEKT (vim, ze to muze byt hajzlpapir a na nem schematko),   jenze casto si ani zajemce a dodavatel na rovinu nereknou, co chteji :) jenze kdybych mu rekl, ze chci rseni tujek do 10.000 tak by zrejme ani neprijel, nemel by cas :-)) vlastne jsem to ani nedomlouval ja, jen jsem to naslednvysazel radsi sam :-))

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana