Dobereme se závěru ohledně pospojování v bytech ve starší zástavbě?

<< < (6/8) > >>

Maroš Klein:
Citace: Jan Franěk  30.03.2018, 16:37

Ale já nechci vytvořit všem bytům náhradní PEN.
No, mňa ste príspevku #15 presvedčil že áno. :)
Citace: Jan Franěk  29.03.2018, 06:24

...Pak toto vedení ve stoupačce skutečně nahrazuje nedostatečný PEN v jednotlivých bytech.

Citace: Jan Franěk  30.03.2018, 16:37

To jste dost vedle.
:)
Možné to je všetko, tak sa nato skúsme pozrieť od vedľa.

Pridanie pásoviny k vodovodnému plastu asi nebudeme považovať za rekonštrukciu pôvodného prívodu TN-C.
Viete potom odborne pomenovať, čo je vlastne tá pásovina nahradzujúca pôvodné pospájanie na kovových vodovodných trubkách podľa 34 1010?
- Ochrana pri poruche PEN? To ale potom bude iba ďalší ochranný vodič ktorý je súčasne pracovným, a jeho uloženie mimo krajných vodičov bude v rozpore s čl. 169.
- Čisto ochranný vodič? Na vyrovnanie potenciálu pospájaním dobrý, nie však so zamýšľanou pracovnou funkciou na ochranu PEN.
- Náhodný ochranný vodič? Ako účelovo zriadený na suplovanie PEN to asi náhoda nebude, navyše rovnaký problém ako v prvom odseku.
- Vytvorenie kvalitnej zemnej slučky? Dosť kontraproduktí vne, vrátane situácie po zásahu bleskom.

Mne z toho vychádza že sa snažíte v záujme zvýšenej bezpečnosti zmiešať dohromady dve rôzne funkcie ochranných vodičov, ktoré sú v kapitole VIII účelovo rozdelené.
Neberte to v zlom, ale skutočne ma zaujíma ako takéto vylepšenie oprieť o reálne články noriem.
Ak je vaším úmyslom zvýšená ochrana pred NDN, potom pridanie defacto ďalšieho ochranného vodiča v inej trase do pôvodnej TN-C, ktorý má mať zároveň vlastnosti pracovnej ochrany je síce na prvý pohľad možno dobrou prevenciou pri poruche PEN, ale čo je to de jure vo svete noriem?

Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec  30.03.2018, 18:22

Cu vodič nedávat (zejména vyšší průřezy),  riziko úrazu se tím zvyšuje (zle)

Tím máš na mysli některé kovosběrače?

Milan Hudec:
Dovedu si vykonstruovat otázku:
Z jakého důvod nebylo přihlédnuto k sociálním zvyklostem .........

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  30.03.2018, 18:22

Cu vodič nedávat (zejména vyšší průřezy),  riziko úrazu se tím zvyšuje (zle)

A já jsem myslel, že rozvineš teorii o tom, jak mají jít všechny pracovní vodiče jednoho okruhu společně a když udělám pro PEN vodivější cestu v jiné trase, vytvořím obrovskou smyčku, do které se mi při bouřce naindukuje tolik, že hrozí nějaké nebezpečí...

Nebo že půjdeš ještě o krok dál a vyslovíš něco  o tom, jak u správně provedeného okruhu co teče tam, musí téci i zpátky a když jsou vodiče v jednom kabelu (trubce, liště,..),  to elektrické pole se navzájem ruší, "vynuluje",  ale pokud budu žít uprostřed velké smyčky, kterou cosi teče, a dnes i různé vyšší harmonické,  bude to mít vliv na moje zdraví

(dance)

Roger:
Vliv na zdravi ma dnes lecos, ponejvice vsak strach z vydeseni :)

Chci se ale zeptat, kdo odpovida za takove pospojovani, prikladne franta vymeni vanu, pepa trubky, stoupacka uz je z vetsi casti v HTcku...

Koukal jsem na jednu koupelnu a tam couhalo dolu do sklepa nezapojeny drat, nejspis FeZn od plechove vany, za predpokladu, ze vana neni uz nijak vodive ukostrena, coz neni, stacilo by pripadnemu skudci propojit tento drat s L, kolik proudu by asi tak teklo pres cihly? A zase kdyz je vana smaltovana, jaka by byla vodvost do obeti?

Ps: vana uz je pryc, a ve sklepe nebyla elektroinstala ce, tak to nevyzkousim, ale muselo to tam byt takhle od vyroby nekdy ze 70-80 let.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana