Kdo je zodpovědný za stroj domácí výroby?

(1/3) > >>

Hugo K.:
Zajímalo by mně, jak posuzována odpovědnost za úraz na stroji domácí výroby.
Když si něco vyrobím, budu to používat a přijdu o kus těla, je to moje blbost.
Ale ,  půjčím od známého nebo koupím na inzerát např.cirkulárk u, domácí výroba, z pozůstalosti. Absence krytů, stav zapojení 50 let staré, revize samozřelmě nebyla nikdy provedena.(otázka je,zda mohla být provedena?)
 Zabije mne dotek na starý zpuchřelý napájecí kabel, nebo při připojení u sebe doma dostanu fázi na kostru.
Je vina na výrobci, většinou už je dávno po smrti, nebo na prodávajícím, nebo na kupujíím uživateli?
Jaký je váš názor na podej/koupi, nebo půjčování samodomo vyrobených elektrických strojů?
PS.
Topím zemním plynem.

František Šohajda:
Tady je to jednoduché....
Doma za to zodpovídá ten, kdo s tím dělá....
Doma nemáte nic nařízeno (revizi strojů ,spotřebičů a pod..)  (dance)
A když není nic nařízeno, tak vás nikdo nemůže postihnout!

Nebavíme se o podnikání-to je jiný LEVEL! ;)

Jiří Schwarz:
"Doma" se to opravdu neřeší, dokud se nic nestane.
Když se něco nepříjemného stane, pak si "poškozená strana" může přivést soudního znalce, ten napíše co vše bylo "špatně" a právník už najde ty správné § z Trestní zákoníku ale i Občanského zákoníku o ohrožení, ublížení na zdraví nebo dokonce na životě.
Pak by to bylo i o rozdělení viny mezi toho, kdo něco takového postavil, uvedl do provozu, a kdo to používal,...

Zdeněk Friedrich:
1. Používání na první pohled nebezpečného zařízení a v důsledku toho ztrátu života nebo části těla (v nejlepším případě části na první pohled připomínající hlavu) považuji za přirozený výběr, viz přelézání vagónů pod trolejí, vypouštění oleje v trafačkách, demontáž jejich částí pod napětím atd.
2. Podomácku vyrobený stroj, ač vyrobený na profesionální úrovni, ale bez prohlášení o shodě, návodu na používání atd.,  nepůjčovat ani v nejlepším úmyslu nikomu,  pokud si nechceme zadělat na nějaký problém, který by v důsledku mohl být pro nás i likvidační.

Milan Hudec:
Citace: Hugo K.  14.12.2016, 19:47

Zajímalo by mně, jak posuzována odpovědnost za úraz na stroji domácí výroby.
Když si něco vyrobím, budu to používat a přijdu o kus těla, je to moje blbost.
Ale ,  půjčím od známého nebo koupím na inzerát např.cirkulárk u, domácí výroba, z pozůstalosti. Absence krytů, stav zapojení 50 let staré, revize samozřelmě nebyla nikdy provedena.(otázka je,zda mohla být provedena?)
 Zabije mne dotek na starý zpuchřelý napájecí kabel, nebo při připojení u sebe doma dostanu fázi na kostru.
Je vina na výrobci, většinou už je dávno po smrti, nebo na prodávajícím, nebo na kupujíím uživateli?
Jaký je váš názor na podej/koupi, nebo půjčování samodomo vyrobených elektrických strojů?
PS.
Topím zemním plynem.

Záleží na tom zdali prodáte dle kupní smlouvy cirkulárku či "zařízení používané k řezání dřeva s nutností ověření bezpečnosti před použitím" (tato věta se dá variabilně měnit).
Pokud to neuděláte tak kupující má právo být přesvědčen o nezávadnosti věci a problém jde jednoznačně za vámi.
Klasikou v těchto případech je půjčení špatně brzdícího auta.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana