Lze bezpečně umístit zásuvku do koupelny?

<< < (7/7)

Maroš Klein:
Citace: Jan Franěk  14.12.2016, 18:30

OK. Sprchovací BOX beru jako spotřebič. Sprchovací kout samozřejmě nikoliv. Ale vlastně  jsem nenašel nic o tom, že se jeho použím mění nějak jednotlivé zóny v koupelně. Vy ano?
No vidíte, zhoda. Tiež si myslím že umiestnenie spotrebiča v priestore kúpeľne zónu nezmení.

Ak si ešte raz pozriete moje príspevky, spomínam tam odkaz v 701 na ČSN EN 60335-2-105. Nerozumiem prečo to tam nikto nechce vidieť, keď to tam raz je. V SUTN k nej bohužiaľ nemám predplatený prístup. Možno v tom smere hádam pomôžete viac, možno dokážete nazrieť do normy, a spoločne nájdeme netradičné riešenie čo by len pomohlo.
http://seznamcsn.unmz.cz/Detailnormy.aspx?k=73955

Citace: Jan Franěk  14.12.2016, 18:30

Převědčte mě o tom, že se použitím sprchového boxu změní jednotlivé zóny v koupelně, tak, aby v našem případě ty zásuvky bylo možno instalovat k tomu umyvadlu.

Dobre.
Začnime úplne jednoduchým predpokladom, výklenok je mimo zónu 2, nie je to teda žiadny sprchovací priestor, proste je to len výklenok. Potom vyvstáva jednoduchá otázka: Aký spotrebič tam môžem zapojiť?
Ak sa teda zhodneme na tom, že sprchový kút (slovo „kout“ je inak uvedené aj v tej norme) ako spotrebič zónu nezmení, a ani žiadnu nevytvorí, potom sa musíme zhodnúť aj na tom, že je to priestor mimo zón, a tam by som ten multifunkčný sprchový kút /box/ navrhol umiestniť (rozmery výklenku nepoznáme). Jednoducho ho tam postaviť. S mnohými sa dá hýbať, to by bolo divné aby zóna lietala s nimi hore dolu.
Následným posunutím umývacieho priestoru doprava o 225mm uvoľníme potrebných 600 od vane, a k rohu výklenku ešte ostane 145mm, čo vo výške nad 1200 vydá aj na zvislý trojrámček s vypínačom a dvoma zásuvkami na hrane umývacieho priestoru.
V závislosti od výrobcu a jeho podmienok pripojenia by možno vyhovela aj zásuvka v blízkosti kúta (výklenok je stále mimo zónu 2). A na to je ale dobré vidieť tú normu, resp. návod výrobcu. Mňa ale v tomto prípade viac zaujíma tá výrobková norma a možnosť klasifikácie prostredí v ktorých sa môže výrobok vyrobený aj podľa nej umiestniť.

Ako najlepšie riešenie mi však vychádza samostatný vypínač vpravo od umývacieho priestoru, z ktorého by bol kút napojený priamo v stene ako pevne pripojený spotrebič, možno aj pohyblivým prívodom vyvedeným v jeho spodnej časti, alebo cez krabicu na stene dolu v rohu, to nech si porieši projektant, alebo návod na pripojenie.
Stále dookola opakujem, že ma toto riešenie napadlo v súvislosti z odkazom na EN 60335-2-105 v 7-701.
A takisto stále vidím zásadný rozdiel medzi priestorom so sprchou a sprchovým kútom. Kútom ako výrobkom, nie kútom kam som chodil v škole. :)

Teraz presvedčte vy mňa, prečo mimo zóny 2 nemôže byť spotrebič určený na sprchovanie zapojený v zásuvke.

Milan Hudec:
Citace: Maroš Klein  14.12.2016, 20:37

Stále dookola opakujem, že ma toto riešenie napadlo v súvislosti z odkazom na EN 60335-2-105 v 7-701.

Proboha, norma je uvedena v poznámce, nikoli v kmenovém textu a soupisu souvisejících dokumentů, takže právně jako by tam nebyla (má uživatele normy pouze upozornit, že něco takového existuje).
Normu samostatně lze následně použít tam, kde by současně neplatila 701, tj. "neutrální prostor" do kterého vložím onen výrobek, pokud je ovšem onen prostor stavebně koupelnou a takovým výrobkem tento doplním, musím sledovat požadavky obou norem a v případě jejich souběhu  splnit ten přísnější.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana