Lze bezpečně umístit zásuvku do koupelny?

<< < (4/7) > >>

Patrik Mlynar:
Citace: Jan Franěk  13.12.2016, 01:22

Jasně. Tak proč ty zóny vlastně máme, když je nemusíme dodržovat. A co je podle vás rozumné používání?  :-\ :-X

Rozumne pouzivanie znamena nepouzivat vo vani ziadny spotrebic, nedavat si radio / fen na miesto, odkial moze spadnut do vane. Nedrzat sa jednou rukou vodovodnej baterie a druhou pracky. Vyradit spotrebic s poskodentm kablom.
Zony su len zovseobecnenim bezpecnostych zasad s istou mierou bezpecnostneho koefcientu. Debatovat, ci je bezpecnesia zasuvka tesne na okraji zony nez zasuvka 4 cm mimo limit, to je smiesne. Panelakove bytove jadra nie su nafukovacie a dodrzat tam zony casto nie je mozne.

Su dve moznosti : tvarit sa ako tazky normoznalec a profesional a zakaznika odmietnut - vysledkom je prichod elektrobastlic a, ktory to urobi nebezpecne, ale zakaznikovi vyhovie
ALEBO
upozornit na rizika a pouzit logicku uvahu, kde este mozem zonu porusit a kde uz nie a aky je stupen rizika z toho plynuci.

Jan P:
Citace: Juraj Rojko  13.12.2016, 10:34

Nevím co máte v plánu umístit na tu protější stěnu, ale nemohlo by tam být ještě jedno zrcadlo, zásuvka, polička na odkládání fénu, atd? Vyřešil byste bezpečnost a možná i z praktického hlediska by to nebylo špatné.

Na druhé straně plánuji pověsit na zeď topný žebřík s el. topnou patronou na sušení věcí a pro přechodné období kdy se netopí. Takže místo taky moc ne.

Juraj Rojko:
Toho jsem se obával. Pak ještě posunout umyvadlo víc k vaně, tím se získá nějaký prostor vpravo od něj. Úplně správné řešení to ale asi nemá.

Jan Bocek:
Citace: Jan P  13.12.2016, 07:56

(poklona)  všem za cenné informace. Zóny v koupelnách jsem na netu prohlížel dost dlouho a moc mi to nevychází (nebo si zóny vykládám špatně). Pominu tedy, že by zásuvka byla na protější zdi.

Je vhodné tu svoji koupelnu nakreslit ve formátu 3D a pohrát si se zónami.
V příloze přikládám sběr z vyhledávače na Elektrice. Neříkám, že všechny příspěvky
jsou správné, ale jen pro orientaci vlastního řešení. Je nutné to mít v souladu
s ČSN 33 2000-7-701 ed.2

Nedávno jsem byl přítomen kolaudaci RD, kde byly pracovnice ze SÚ.
Jedna chodila  s metrem a stále nacházela nesrovnalosti
v rozměrech proti dokumentaci.
A pak přišla i do koupelny s metrem v ruce a prohlásila, vzdálenosti dobré.
Obvykle s "inšpektory" nediskutují, ale byl jsem překvapený profesionalito u.
Tím chci jen říci, že i při kolaudací se všímají především bezpečnostních věcí.
Proto by elektrická instalace v koupelně měla být provedená tak, jak vyžaduje
k tomu určená norma. Ta norma není k buzeraci, ale k prevenci.

Maroš Klein:
Možno by sa nejaké riešenie ohľadom sprchy zastrčenej do výklenku ako spotrebiča pre domácnosť našlo v ČSN EN 60335-2-105.
701.1 v pozn.2  na ňu odkazuje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana