Lze bezpečně umístit zásuvku do koupelny?

<< < (3/7) > >>

Jan P:

Zóny v koupelnách jsem na netu prohlížel dost dlouho a moc mi to nevychází (nebo si zóny vykládám špatně). Pominu tedy, že by zásuvka byla na protější zdi.
Samozřejmě dospělý člověk se asi nebude natahovat z vany do zásuvky, spíš se mi jedná o děti, aby si něco něudělaly.

Koukal jsem i po hotových skříňkách nad zrcadlem, které mají kromě světla i uvnitř zásuvku 230V, ty dražší uvádějí i bezpečnostní transformátor. 99% z nich, ale uvádí max. příkon do 300W, což pro fén s 2000W nestačí. A vysvětlete manželce, že se nebude foukat u zrcadla  (norm)

Laicky se zeptám - je možné pro zmenšení vzdálenosti od "vody" použít např, zásuvky s víčkem? Některé jsou i celkem povedené.

Ještě jedna drobnost - bezpečnostní transformátor - na hodně místech je uvedeno, že při dotyku na jeden kontakt zásuvky za tímto zařízením nehrozí úraz. Při dotyku obou konců už logicky ano. Reaguje ale na tohle nějak proudový chránič před transformátore m a nebo je problém?

Jiří Schwarz:
Pokud použijete transformátor, stav na sekundární straně nemá vliv na proudový chránič před transformátore m, na primární straně.
A použití proudového chrániče na sekundární straně, za transformátore m, je problematické.

Obecně lze tvrdit, že rozvod izolovaný od země je bezpečnější. Bohužel čím rozsáhlejší rozvod, tím větší by byl problém udržet vyhovující izolační stav, navíc při rozsáhlých rozvodech stoupá kapacita proti zemi, takže nějakou tu "ránu" člověk dostane, když se dotkne. Takže pro běžné domovní rozvody se síť TN jeví jako rozumný kompromis, i když ne vždy ideální.

Pokud se u izolované sítě dotknu jednoho pólu, neuzavře se mi obvod "přes zem",  takže se nic mimořádného neděje. Až když se dotknu obou pólů, projde přeze mě proud.

Jaroslav Jonáš:
Odpověď na dané téma: Ano, zásuvku do koupelny lze umístit bezpečně. Bezpečným umístěním rozumím umístěním podle platné normy ČSN. Podle dispozice na uvedeném obrázku koupelny zásuvku k umývadlu umístit nelze. Vešla by se na boční zeď k WC. Bohužel, takto je koupelna stavebně navržená. Nevím, jestli je to návrh váš nebo někoho jiného, např. projektanta. Při hledání stavebního řešení je potřeba brát v úvahu rovněž normy elektro. Těžko vám bude někdo radit v tom smyslu, že normy ČSN pro elektro není nutné dodržovat.

Jan P:
Na druhou stranu se "vejde",  to ano. Ne vždy se ale při úpravě koupelny dá hýbat se sprchou, vanou apod.,  je nutné využít stávajících odpadů, vody apod.

Juraj Rojko:
Nevím co máte v plánu umístit na tu protější stěnu, ale nemohlo by tam být ještě jedno zrcadlo, zásuvka, polička na odkládání fénu, atd? Vyřešil byste bezpečnost a možná i z praktického hlediska by to nebylo špatné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana