Jak laicky rozšířit anténní systém?
Jan Tkadleček:
Mám klasickou směrovou anténu DVB-T ( už i T2-H265) laděnou profesionály.
Problém ovšem je že nechytám stanice jako fanda, love, smíchov, telka, ...
Chytnu je jen v případech kdy je pod nulou.
Zajimavé je že po připojení klasického anténího zesilovače ( napájecího zdroje) do zásuvky a pak do televize nechytnu stanice skoro žádné.
Napadlo mě rozšířit si anténí sestavu vnitřní nebo širokopásmovou anténou třeba i v podkroví. Myslíte že by to mohlo doplnit potřebnou část signálu která chybí pro chytnutí těchto stanic nebo je to hloupost a prostě jsem odkázán na 6 programů ( ne že by těch pár navíc bylo nějak lepších :D )
ještě misto kde bydlím Libosváry (okres Kroměříž)
jsem amater na dělání anténích soustav ale dělám v elektru takže klidně mi pošlete i odkazy co je potřeba koupit atd aby to šlo :D
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Tkadleček 09.12.2016, 22:47
... anténu DVB-T ( už i T2-H265) laděnou profesionály. ... Zajimavé je že po připojení klasického anténího zesilovače ( napájecího zdroje) do zásuvky a pak do televize nechytnu stanice skoro žádné.
...
A neděláte si z nás tak trochu srandu?
Anténní zesilovač se zpravidla nedává do zásuvky! Tam se dává pouze napáječ pro zesilovač, zesilovač bývá přímo v krabičce na anténě, kde je připojen svod.
Dejme tomu, že že tam máte zesilovač v anténě, něco vám přes něj projde a něco ne. On totiž funguje tak trochu jako "útlum", když není napájený.
Pak mu zapnete napájení (to běží přes napájecí vyhýbku po tom koaxiálním svodu, není třeba k anténě další kabel nebo vodič). A příjem se zhorší. Proč? Protože DVB-T vadí to, co analogu tak moc nevadilo - když je zesilovač tzv. přemodulovaný, to znamená, že zpracovává příliš silný signál. A to nemusí být TV signál, to může být i něco mimo TV pásmo, např. CDMA, LTE,...
Chtělo by to vyhodit z antény zesilovač (pokud tam je, což předpokládám)
(proč mám dojem, že máte "polskou" anténu s přehnaně citlivým zesilovačem?)
A proč se vám příjem zlepší když "je zmrznuto"? Protože se změní podmínky šíření (a odrazů) signálu.
Co s tím? - vložím do druhého příspěvku, aby tento nebyl tak dlouhý.
Jiří Schwarz:
ČTU nabízí právě pro lidi s problémy s příjmem TV krásnou aplikaci.
DTV.CTU.CZ
dole pod mapou do řádku napíšu adresu (zkoušel jsem Libosváry 5)
Pak si vyberu TV vysílání, celoplošné, síť1
namaluje mi to trasu k 5 vysílačům, nejbližší je Zlín, další jsou Valašské Klobouky a Blansko.
Najedu na trasu k vysílači Zlín, zelená linka se zvýrazní, kliknu na ni a nestačím se divit co se mi to objevilo vlevo dole... Když se na obrázek klikne, zvětší se. Profil terénu mezi vámi a vysílačem. Přes takové kopce se ten signál musí měnit podle počasí... Podle profilu terénu by možná lépe šlo Blansko.
síť 2 a 3 je na tom podobně.
Telka, Fanda,... jsou v síti 4, to vypadá, že jde také ze Zlína, ale ten vysílač má menší výkon, to by vysvětlovalo, proč nejdou nebo se objeví když se změní podmínky šíření signálu.
Takže by to chtělo anténu bez zesilovače, dobou zkušenost mám s LP anténami ("rybí kost", u nás na ni hraje bez zesilovače Krašov, cca 60km, také 50dBW), azimuty a vysílací kanály vyčtete z aplikace ČTU, na televizi v režimu ručního ladění zadat kanál a zkoušet odkud (z jaký vysílač, jaký směr) to půjde.
Lika Zdeněk:
Pokud chytáte DVB-T pak musíte mít více než 6 programů a to i v případě, že chytáte pouze jednu síť. Chyba bude tedy jinde. Máte v televizi vybráný správný zdroj signálu ?
Je celá signálová cesta od antény k TV vpořádku ?
Zdeněk Mazač:
Anténařina je vždy sázka do loterie a můžete mít i klidně přímou viditelnost na vysílací anténu.
Na doporučeném webu je sice aplikace, která může podat hrubou informaci, ale problém musíte řešit na místě. obrázky vám sice ukáží červenou linkou vysílače, ale také profil povrchu. "Šišoid" kolem této červené přímky vymezuje oblast tzv Fresnelovy čočky, což vymezuje prostor, ve kterém se signál šíří. Tento prostor je vymezen vzdáleností, kmitočtem, počasím....... pokud do tohoto prostoru zasahuje větev, strom, kopec apod. sice signál můžete přijímat, ale jeho kvalita je velmi špatná. Někdy pomůže YAGI anténa s menším úhlem vyzařování /větší počet direktorů-prvků před dipolem/ nebo také anténu nasměrovat na nějaký odražený signál.
A kde je anténa umístěna? Pokud dělá problém počasí a teploty pod nulou příjem zlepší, vypadá to na to, že ji máte umístěnou někde, kde se tvoří vrstvička vody /byť zmrzlé/ nebo prostor čočky ovlivní např. větev, která se pod tíhou námrazy dostane mimo tento prostor. Ale také můžete mít někde i zemský zlom. To se dá poznat virgulí nebo i citlivým radiopřijímače m.
Ale základem je vždy kvalitní vyladěná anténa a kvalitní svod.
Než jít metodou pokusů a omylů, tak je lépe zkusit najít v okolí někoho, kdo se vyzná v dané problematice.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana