Víte, jak může být osudová absence jednoho vodiče v zásuvce?

<< < (3/6) > >>

Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz  02.12.2016, 10:33

I když je to článek z daleké historie, není to tak dávno, co jsem viděl v provozu vařič z té doby, když se odebrala konvice, bylo vidět v drážkách žhnoucí odporové spirály...

....ano je to daleká historie. Jako učeň jsem se navinul
dostatečně mnoho spirál a pak se ukládaly do keramické desky.
Byly většinou kulaté, ale i hranaté. Vzpomínám na veliké cívky
odporového drátu a práci u soustruhu....

Ve velkém závodě byl takovýto vařič v každé kanceláři, ve výrobních kabinách
a pracovištích. Teprve později se nahrazovaly s těžkými litinovými plotnami.
Uvnitř byly zase spirály, ale již zalévané v šamotové směsi s vodním sklem.
Přívody byly opatřeny ochrannými korálky.

Kdo by to dneska vyráběl a především opravoval .....

K napájení se používaly "vaříčové šnůry" s keramickými koncovkami.
Později byly tyto zástrčky opatřeny i vypínačem. Dodnes se  používají
k remoskám. Používaly se také k žehličkám...

Je faktem, že tyto první vařiče neměly žádné vypínače a zapínaly se i vypínaly
zastrčením zástrčky do zásuvky.

Vytečením tekutiny do takového vařiče znamenalo obvykle prasknutí rozpálené
keramické desky. A přerušené spirály si lidé opravovali zkroucením drátu....

Ale vrátím se do reality a k položené otázce.
Nedávno mne volal soused, že mu v bytě  nejde polovina zásuvek. Starý RD s elektrikou někde z 50. let. Vše dvojvodíčově, zásuvky nulované. V zásuvkách byla jen fáze a propojení nuláku scházelo. V elměrové staré nulové můstky a připojené hliníkové vodiče se jevily dobře. Zásuvky nebyly smyčkované, proto hledané krabice. Nakonec jsem našel krabici s upáleným nulákem. Stará šroubovací bakelitová svorka v které bylo pět vodičů. Bylo to vidět na první pohled, protože asi 30 mm isolace scházelo a bylo vidět jen šedivé hliníky. Při doteku se toto hnízdo rozpadlo.....

....pokud by měl některý spotřebič shodou okolnosti poruchu a napětí se objevilo na kostře, tak by vznikl stejně nebezpečný stav, jako v uvedeném případě. Sousedovi jsem vysvětlil, že tato porucha je varováním a výstrahou, že je nejvyšší čas udělat rekonstrukci elektriky. Také jsem zjistil i příčinu. Dříve vařili na elektrickém sporáku. Jenže dnes na něm byla krajková dečka. Na vedlejším stole jsem viděl dva jedno plotýnkové indukční vařiče. Jeden zapojený přímo do zásuvky a druhý přes prodloužení do další zásuvky. Jenže všechny tyto zásuvky tvořily jeden okruh na jistič 16A typu J1K. Zásuvka vedle sporáku byla zapojená přímo do rozvaděče na další jistič 16A. Ta byla jediná funkční, ale využívaná pro ledničku.

Prostě  instalace s ochranou jen nulováním, přetěžovaná po padesáti létech
a provedená buď smyčkováním, anebo paprskovitě, přes spojovací krabice může být zdrojem nebezpečí i dneska. Scházející ochranný vodič PE může být opravdu osudový.

Přitom soused před rokem měnil okna a dělal nové topení..nové odpady, ale na elektriku se nějak zapomnělo

Miroš Jan:
Citace: Milan Illek  02.12.2016, 17:05

V ČSN 33 1500 není definována žádná bezpečnost, ale je tam stanoveno, co musí být uvedeno v závěru revizní zprávy. Proto není potřeba se na normu odvolávat, ale pouze uvést, co je požadováno.
V mém předchozím příspěvku jsem chtěl pouze upozornit na rozdíl ve významu pojmů.
Schopnost provozu z hlediska bezpečnosti totiž neznamená, že je něco bezpečné.

Přečti si pořádně ČSN 33 1500. (norm)
Stále platí to, co jsem napsal. :)

Jan Bocek:
Je to sice mimo toto téma, ale bylo nakousnuto....

Citace: Miroš Jan  02.12.2016, 16:38

Celkový posudek: elektrická instalace, je z hlediska bezpečnosti, definované v ČSN 33 1500, schopná provozu.

Někteří to ještě vylepšují:
Revidované elektrické zařízení je z hlediska bezpečnosti
definované v příloze ČSN 33 1500 schopné bezpečného provozu

Je to dobře, nebo zbytečné?

Vím, že se o tom zde na Elektrice diskutuje již deset roků.....

IM:
Citace: Miroš Jan  02.12.2016, 22:06

Přečti si pořádně ČSN 33 1500. (norm)

Ano, bezpečnost je v příloze ČSN 33 1500 definována. Nic to ale nemění na tom, že elektrická instalace je z principu nebezpečná. Jinak by se nemusela dělat žádná ochrana před úrazem (ČSN 33 2000-4-41 ed.2). Je tedy zbytečné přetvářet doporučený závěr revize ve smyslu: Elektroinstala ce je bezpečná. (!)

Miroš Jan:
Citace: Milan Illek  03.12.2016, 11:18

Ano, bezpečnost je v příloze ČSN 33 1500 definována. Nic to ale nemění na tom, že elektrická instalace je z principu nebezpečná. Jinak by se nemusela dělat žádná ochrana před úrazem (ČSN 33 2000-4-41 ed.2). Je tedy zbytečné přetvářet doporučený závěr revize ve smyslu: Elektroinstala ce je bezpečná. (!)

Já toto znění používám již několik let, a to po konzultaci s pracovníky, tehdá ještě ITI. :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana