Může proudový chránič vybavovat i když vůbec není pod napětím?
Jirka Š. Svejkovský:
Třeba od souseda. Ukazuje to na možný problém s impedancí.
Patrik Mlynar:
Tusim nejake problemy okolo pospojenia v kupelni a roznych nahradnych ciest prudu. V samostatnom objekte nie je dovod, aby chranic vybavil pri vypnutych isticoch. Otazka je, odkial sa berie prud v N a aky je velky.
Martin Kratina:
Mě ještě napadlo jestli to nemůže být kapacitou v kondenzátorech v připojených spotřebičích. Už jsem tedy nezkoušel tento jev opakovat několikrát, aby došlo k případnému vybití.
Nicméně, když mám nahozený hlavní jistič, a dám test chrániče, tak funguje a když vadaskou dám fázi na kolík tak také vybaví. Z toho usuzuji že chrániči nic není, spíš bude nějaký šotek na vedení...
Martin Kurka:
Citace: Milan Illek 24.11.2016, 12:38
Otázka je, kde se ten potenciál vezme, když je vypnutý hlavní jistič, nemůže být tedy napájen žádný spotřebič a N a PE vychází z bodu rozdělení na TN-C-S? Ten má být propojen se zemí a HOP. Nebo to v dané instalaci není provedeno jak má být a dotaz vše nepostihuje? :-[
Typická ukázka jak by chránič vypadnul v častečně rekonstruovaný ch a částečně nerekonstruova ných bytech viz příloha - to je ona zmínka kolegy Svejkovského.
Je otázka, jestli nemá být tažen z bodu rozdělení ve stoupačce jak PEN, tak PE. Ale o tom už tu byly plamenné diskuze a není třeba se opakovat.
Jestli jde o instalaci v bytovém domě s částečnými rekonstrukcemi, nezaměřil bych se na kontrolu chrániče (funguje a větší citlivost nemusí být provozní závadou) ale na utažení a stav PEN ve stoupačce. Může to být předzvěst vyhoření PEN, když to vypadne i přes svítidlo a ne jen při přímém zkratu. Tam mezi N a PEN (PE) bude asi už slušné napětí.
Ovšem i v plně či hodně rekonstruovaný ch domech může být úbytek na N zdrojem rozdílového napětí a teda i proudu.
František Šohajda:
Citace
Jen se chci zeptat jestli je toto chování normální, když je chránič bez napětí stejně vypadne proti zemi?
Může v takovém to stavu vypnout, ale to FI co má součtové trafo! (norm)
Mě se to jednou stalo, bylo to v prádelně u 3f pračky...okolo ještě asi 5 ks průmyslových praček...Jako mladší elektrikář jsem taky nad tím bádal....je to už cac 15 let....
Chrániči je to jedno ,odkud přijde těch cca 25mA na součtové trafo. (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana