Jak vyřešit problém s částečným svícením LED žárovky zapojené za chráničem?

<< < (2/3) > >>

Václav Třetí:
Jak jsem již zde napsal dávněji, použít odrušovací kondenzátor 100nF/275V~ (X2) zapojený paralelně k jednomu svítidlu v každém okruhu. Více není třeba, parazitní kapacita vodičů není v běžné instalaci tak velká, aby bylo třeba použít kondenzátor vyšší hodnoty nebo více kondenzátorů - např. v každém svítidle. Obvykle je toto třeba v rozsáhlejší instalaci se schodišťovými popř. i křížovými přepínači.

Jarda Novotný:
 (poklona)  za praktické rady i teorii fyziky a jdu koupit kondenzátory.
to: Václav Třetí -  (poklona)  i za konkrétní hodnotu

Marek Laube:
Mám dotaz ohledně připojení kondenzátoru paralelně ke svorkám svítidla. Už se tu kdysi řešil problém s problikáváním světelných zdrojů s elektronickým předřadníkem a příčinou převážně byla orientační doutnavka zapojená ve fázi vypínače, kde se přes ní neustále nabíjel filtrační kond. ve zdroji svítidla. Když tedy "přidám" další kond.,  tak tím ještě zvýším celkovou kapacitu filtru a asi si od problému moc nepomůžu. Jestli se mýlím, tak se mile rád poučím.  ;)

Fuk Tomáš:
V situaci, kterou popisujete (bez přidaného kondu) se vstupní ellyt toho spínaného zdroje postupně nabíjí až na hodnotu blízkou síťovému napětí (vrcholové napětí minus zápalné napětí doutnavky),  a to obvykle stačí k tomu, aby se zdroj nastartoval a ten vstupní ellyt vypumpoval do svítidla.
Přidáním kondu 100 nF na vstupní svorky toho spínaného zdroje snížíte hodnotu napětí,  na které se přes doutnavku nabíjí,  cca na 1/5 (v případě jedné doutnavky),  což obvykle k jeho nastartování nestačí.
Takže od problému si tím obvykle pomůžete.

Marek Laube:
Díky a jsem zase o něco chytřejší... ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana