Jak vypočítat vyrovnávací proud paralelních traf s fázový posunem napětí o 30°?
Fuk Tomáš:
Tak já ještě přidám, jak jsem k té čtvrtině dospěl.
Mezi dvěma sinusovými průběhy o efektivní hodnotě UN, fázově navzájem posunutými o úhel ß, je podle Kozinovy věty :D rozdílové napětí
Udiff = UN * [2 * (1 - cos ß)]1/2,
konkrétně pro ß = 30º je Udiff = UN * 0,52 no a dvě zkratové impedance v sérii udělají tu druhou půlku.
P.S. Ještě doplním tabulku:
ß Udiff/UN
0º 0
30º 0,52
60º 1
90º 1,41
120º 1,73
150º 1,93
180º 2
IM:
Citace: Jan Bocek 21.11.2016, 08:52
Pokud chceme, aby se zatížení rozdělilo rovnoměrně
na paralelně připojené transformátory v poměru
jejich jmenovitých výkonů, pak je nutné splnit uvedené podmínky.
Tedy stejný výkon není podmínka nutná.
Jirka Š. Svejkovský:
A jsem zase o něco chytřejší :)
Jan Bocek:
Citace: Milan Illek 21.11.2016, 11:11
Tedy stejný výkon není podmínka nutná.
Jistě, že není nutná, ale je vhodná, pokud nechceme
počítat "zdá nám to ještě vyjde", aby nebylo jedno trafo přetíženo.
Pak by nemusela být ani nutná podmínka stejného ek ( uk).
Skvělé doplnění učiva v tabulce úhly ( stupně) a poměr Udif/Un.
Dědo, z čeho bereš pořád tu odmocninu ze třech....ptá se vnuk.....
Jan Franěk:
Pro mne je to tak trochu mimo moje zaměření a tedy toho moc na toto téma nevím, ale stále střádám infromace ze zdejších diskusí, od výrobců a porůznu z internetu. Z nich nyní vybírám toto. Možná to pomůže.
Pro paralelní zapojení musí být splněno několik následujících kritérií:
1.stejný sled fází
2.stejný fázový posun výstupního napětí vzhledem ke vstupnímu, tj. stejné hodinové číslo
3.stejný převodový poměr
4.stejné napětí nakrátko
5.poměr výkonů paralelní spolupráce menší než 3,2:1
Podmínky číslo 1. a 2. musí být splněny vždy. Jinak dojde ke zkratu. Proto je nutné zkontrolovat, jestli před zapnutím transformátoru není mezi jeho kontakty již napětí. Podmínka 3. musí být splněna velmi přesně, jinak hrozí vznik vyrovnávacích proudů, které neúměrně zatíží pracující transformátory .
Jestliže by byla odchylka napětí např. 0,5 % při obou napětích nakrátko 5 % (omezeno impedancí vlastních transformátorů), pak vyrovnávací proud bude:
Iv= 0,005/0.1=0.05
tedy 5 % jmenovitého proudu. Proto maximální odchylka napětí nesmí být větší než několik setin až desetin procenta.
Podle mne může jít maximálně o školní úlohu. V praxi to není možné za podmínek daných tazatelem vůbec reálné provozovat. Ale pokud je to opravdu školní úloha (domácí úkol) nechal bych to na něm. Nechci někomu jen tak vypracovat domácí cvičení (beach)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana