Vyhláška 50 ještě nic nevypovídá o znalostech!

<< < (2/4) > >>

Jan Bocek:
Neznalost vedoucích pracovníků mnohých firem je často neuvěřitelná.. ..
( dokonce i v oblasti posuzování vnějších vlivů uvádějí jako schopnost osob BA1....)

Vyhláška 50/78 Sb. je pouze o předpokladech odborné způsobilosti

§ 1 tělesná a duševní způsobilost potvrzená lékařem
        § 2 předpoklad odborné způsobilosti je elektrotechnic ké vzdělání

A zaškolení a ověření musí provést organizace s ohledem na charakter činnosti.

Viděl jsem již mnoho záznamů kontrolních orgánů, kdy při kontrolách a hlavně při řešení sporu je organizace ( firma) v rozporu se zákonem. Na jednom aktivu nedávno jsem slyšel:

Rozšíření outsourcingu proniklo i do oblasti odborné způsobilosti v elektrotechnic e dle
vyhlášky  50/1978 Sb.,  o odborné způsobilosti v elektrotechnic e.
 Zkoušky a přezkušování (i u větších firem)
jsou většinou zajišťovány externě u jiných firem,
osvědčení o odborné způsobilosti pak nejsou vydávána vlastním zaměstnavatele m, ale
pouze převzata, a to zpravidla bez zápisu o zkoušce, přezkoušení, kdy zaměstnavatel má
za to, že sama existence osvědčení je dostačující pro činnost uvnitř jeho organizace.
Následkem je nepotvrzení tohoto osvědčení ze strany kontrolovaných subjektů, nebo
pověřování činností, řízením činnosti a prováděním revizí pracovníky, kteří neměli
odpovídající kvalifikaci ve smyslu této vyhlášky.
Zjištěnému počtu nedostatků odpovídaly i sankční postihy, které oblastní inspektoráty
v tomto roce udělily.....( cca 600 kontrol a 1850 postihů v jediné oblasti )

J Lhava:
No on ten titulek je tak trochu matoucí.

Protože to, že má někdo "vyhlášku 50" je přesouvá do režimu § 5 občanského zákoníku, neboli se tím prohlašuje za odborníka s tím, že se od něj očekává, že bude jednat s odbornou péčí. Takže znalosti sice fakticky mít nemusí, ale pokud je současně neuplatní, tak automaticky nastupuje domněnka nedbalosti. Jde to k jeho tíži.

Jan Bocek:
A pokud mu organizace neposkytne další informace pro jeho práci ( znalosti, zácvik, praxe...)
a ty znalosti neověří, tak potom se uplatňuje ta domněnka o nedbalosti
proti organizaci.... .trochu složitější to bude u OSVČ ( k jeho tíží )

Milan Hudec:
Citace: Jan Hlavatý.  18.11.2016, 10:45

No on ten titulek je tak trochu matoucí.

Protože to, že má někdo "vyhlášku 50" je přesouvá do režimu § 5 občanského zákoníku, neboli se tím prohlašuje za odborníka s tím, že se od něj očekává, že bude jednat s odbornou péčí. Takže znalosti sice fakticky mít nemusí, ale pokud je současně neuplatní, tak automaticky nastupuje domněnka nedbalosti. Jde to k jeho tíži.

Já ji mám koupenou v papírové podobě někdy z roku 1990 ale nic moc se ode mne čekat nedá (dance)

Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec  18.11.2016, 11:36

Já ji mám koupenou v papírové podobě někdy z roku 1990 ale nic moc se ode mne čekat nedá (dance)

Proč ta skromnost?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana