Jak může laik zjistit možné přerušení vodiče PE nebo N?

<< < (5/7) > >>

Marek Laube:
Citace: Martin Hroudný  12.11.2016, 15:10

Takže vám v zásadě stačí proměřit napětí na jednotlivých fázích (pokud nemáte zkušenosti, odvahu ani vercajk něco měřit přímo v rozvodnici

Tohle bych zrovna laikovi určitě neradil.  ;)

Martin Hroudný:
Citace: Fuk Tomáš  12.11.2016, 16:25

Vy teda dneska máte den. Co tu má co dělat PEN?

Potřebuje si do mě kopnout ještě někdo? Ano, překlepl jsem se, chtěl jsem napsat "PE"... Člověk už je tak zblblej, že jak mu pod klávesnici padnou písmena "P",  "E",  tak už tam to "N" píše nějak tak poloautomatick y.  ;)

Jinak, prodává se na ebayi taková pěkná zkušební vidlice do zásuvky. A je tam i speciální TEST tlačítko (nejspíše tlačítko + cca 8,2kohm rezistor mezi L a PE),  jak tak koukám - které vybaví na zkoušku proudový chránič. Zajímalo by mě, zda tam číňani dodržují pravidlo "desítky".

Fuk Tomáš:
Citace: Martin Hroudný  12.11.2016, 16:53

Potřebuje si do mě kopnout ještě někdo? Ano, překlepl jsem se, chtěl jsem napsat "PE"... Člověk už je tak zblblej, že ...
No právě. Když už jdete do toho, že laikovi radíte, jaké špumprnákle má dělat v obvodu se životu nebezpečným napětím, tak byste si snad měl dvakrát dát pozor na to, abyste se vyjadřoval správně a přesně.

Milan Hudec:
Citace: Martin Hroudný  12.11.2016, 16:53

Potřebuje si do mě kopnout ještě někdo? Ano, překlepl jsem se, chtěl jsem napsat "PE"... Člověk už je tak zblblej, že jak mu pod klávesnici padnou písmena "P",  "E",  tak už tam to "N" píše nějak tak poloautomatick y.  ;)

Jinak, prodává se na ebayi taková pěkná zkušební vidlice do zásuvky. A je tam i speciální TEST tlačítko (nejspíše tlačítko + cca 8,2kohm rezistor mezi L a PE),  jak tak koukám - které vybaví na zkoušku proudový chránič. Zajímalo by mě, zda tam číňani dodržují pravidlo "desítky".

Trošku oponujte vždyť může být v pořádku že neživé části chráněného zařízení za chráničem jsou připojeny k PEN jiného obvodu (dance)
Tazateli má být ovšem raděno pozvat si profíka nikoli kvůli měřáku ale kvůli zkušenostem z vyhodnocení.

Rozvodak:
Citace: František Šohajda  11.11.2016, 17:32

Většinou...
Včera jsem podobný problém řešil v místnosti, kde byli zásuvky na mikrovlnku a konvici..
ASI 1,5 roku byla zrekonstruovan á a sádroš na stropě...Zniče ho nic za tuto dobu začal vyhazovat FI...Majitel si to přepojil na klasický jistič a vše šlo...Jen se mě zeptal, co to může být, že vyskakuje chránič? Šel jsem večer k němu domů a vyzkoušel...op ravdu FI šlo ihned ven.....Pak jsem zjistil, že ve výšce lišty na sádroš je vedení....odpo jil jsem N a zkoušel..zase FI šlo ven. Byl slabý zkrat na N a PE u FI obvodu. Asi šroubek v kabelu..
Závada se projevila za plného provozu až za onen 1,5 roku ! :-\
Což je dost ! :o

Nekdy se to takto povede, ze dobre narusrny kabel vytvari takove to "anomalni" stavy.
A ze konkretne sadrokartonari jsou v tomhle experti.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  11.11.2016, 18:10

Pokud přerušíte vodič PE před rozvodnicí,  tak si měřením L proti PE roztaháte napětí na všechny  ochranné  vodiče za rozvodnicí. Čím větší zátěž to bude, tím větší napětí schytáte.  Tyhle náhradní metody by měl zkoušet jenom někdo, kdo dobře ví co dělá.

Tak to je snad samozrejme. V tom prispevku pisi o RT nebo elektrikari.

Citace: Jan Alin  11.11.2016, 20:09

U bytových domů je zrádné pospojení ve stoupačkách bytů. Přerušený PEN přívodu nahradí pospojení ve stoupačce a nic se nepozná, s N a PE to může být za určitých okolností podobné. Pokud má vlastník pochybnosti o tom, co se stalo, je kontrola zkušeným odborníkem v co nejbližším termínu v pořádku. Určitě to nezvládne laik a dost pochybuji, že to zvládne spolehlivě i půlka běžných elektrikářů, kteří se zabývají pouze novými instalacemi, hledat poruchu je něco jiného a vyžaduje to zcela jiný způsob myšlení.

Asi neni elektrikar jako elektrikar. Vsichni delaji novy instalace,  jen nevim proc by nemeli znat ty stare co se stale bezne vyskytuji.

Bud rozumitete tomu co zapojujete nebo ne.
No ze by pulka, nebo i vetsi cast nedokazala odhalit poruchu na rozvodech obycejnych instalaci se mi nezda.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana