Jak může laik zjistit možné přerušení vodiče PE nebo N?
Maroš Klein:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 11.11.2016, 13:24
Pokud došlo k přerušení ochranného vodiče, ...
Asi nejde priamo o PEN, predpokladám že p. Barel má na mysli možné prerušenie ochranného vodiča PE v jeho novom prívode TN-S. To by bol stav jednej poruchy pri ktorej elektrické zariadenie (jeho prístupné vodivé časti) ešte nesmie byť nebezpečné. Ak by boli prerušené PE i N, bol by popis problému s veľkou pravdepodobnos ťou iný.
Samotné prerušenie iba PE sa však bohužiaľ laikovi navonok priamo neprejaví, všetko funguje, a pri druhej poruche, napr. prerušenie N už samozrejme pôjde o priame ohrozenie.
Rozvodak:
A jak tazatel vi ze doslo k preruseni vodicu N, PE anebo snad PEN?
Z jakeho projevu tak usuzuje?
Proc si mysli ze navrtany kabel osvetleni spolecnych prostor ma souvislost s jeho bytem?
Chtelo by to predne zachovat klid a tyto obavy predat predsedovi druzstva jako podnet k reklamaci. Aby objednal nezavisleho revizniho technika nebo elektrikare.
Preruseny vodic PE se sam o sobe neprojevi ale v pripade dalsi poruchy muze jit o zivot, u N je preruseny obvod a nic nesviti, PEN to same jako N s tim rozdilem ze se objevi nebezpecne napeti na kovovych krytech spotrebicu 1 tridy, tady by slo fakticky o zivot.
Vetsinou pri navrtani kabelu pod napetim dojde ke zkratu, vypadne jistic/pojistka/chranic.
Pokud je nekde fakticky preruseny vodic, jedno jaky (L,N,PE,PEN), mel by byt schopny to zjistit kazdy elektrikar se zkouseckou v ruce.
František Šohajda:
Citace
Vetsinou pri navrtani kabelu pod napetim dojde ke zkratu, vypadne jistic/pojistka/chranic.
Většinou...
Včera jsem podobný problém řešil v místnosti, kde byli zásuvky na mikrovlnku a konvici..
ASI 1,5 roku byla zrekonstruovan á a sádroš na stropě...Zniče ho nic za tuto dobu začal vyhazovat FI...Majitel si to přepojil na klasický jistič a vše šlo...Jen se mě zeptal, co to může být, že vyskakuje chránič? Šel jsem večer k němu domů a vyzkoušel...op ravdu FI šlo ihned ven.....Pak jsem zjistil, že ve výšce lišty na sádroš je vedení....odpo jil jsem N a zkoušel..zase FI šlo ven. Byl slabý zkrat na N a PE u FI obvodu. Asi šroubek v kabelu..
Závada se projevila za plného provozu až za onen 1,5 roku ! :-\
Což je dost ! :o
Jirka Š. Svejkovský:
Pokud přerušíte vodič PE před rozvodnicí, tak si měřením L proti PE roztaháte napětí na všechny ochranné vodiče za rozvodnicí. Čím větší zátěž to bude, tím větší napětí schytáte. Tyhle náhradní metody by měl zkoušet jenom někdo, kdo dobře ví co dělá.
Jan Alin:
Citace: Rozvodak 11.11.2016, 17:10
Chtelo by to predne zachovat klid a tyto obavy predat predsedovi druzstva jako podnet k reklamaci. Aby objednal nezavisleho revizniho technika nebo elektrikare.
Preruseny vodic PE se sam o sobe neprojevi ale v pripade dalsi poruchy muze jit o zivot, u N je preruseny obvod a nic nesviti, PEN to same jako N s tim rozdilem ze se objevi nebezpecne napeti na kovovych krytech spotrebicu 1 tridy, tady by slo fakticky o zivot.
U bytových domů je zrádné pospojení ve stoupačkách bytů. Přerušený PEN přívodu nahradí pospojení ve stoupačce a nic se nepozná, s N a PE to může být za určitých okolností podobné. Pokud má vlastník pochybnosti o tom, co se stalo, je kontrola zkušeným odborníkem v co nejbližším termínu v pořádku. Určitě to nezvládne laik a dost pochybuji, že to zvládne spolehlivě i půlka běžných elektrikářů, kteří se zabývají pouze novými instalacemi, hledat poruchu je něco jiného a vyžaduje to zcela jiný způsob myšlení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana