TIP na svářecí invertor BT-IW 100 Einhell Blue.

<< < (2/3) > >>

Jan Bocek:
Trochu jiný pohled.
Tam, kde se používá invertorová svářečka, jaký stanovíte vnější vliv AM do těchto prostorů.
Včera jsem viděl zápis inspektora IOBP, že pracovníci nejsou poučení o záření, není stanoven správně VV  a na dveřích do haly není upozornění na zákaz vstupu s kardio vaskuskulárním onemocněním. Máte s tím nějaké zkušenosti?
Nestudoval jsem zatím návody výrobce....

Jiří_Hrubý:
Výrobci invertorů v návodech uvádí vždy minimálně nutnost konzultovat s lékařem.
To platí i pro naslouchátka.
Stejně tak upozorňují na záření a jedovaté plyny. Mám tu návod od české a finské svářečky, u té finské uvádí i nějaké obecné bezpečné vzdálenosti.

Jan Bocek:
O jaké záření se bude jednat?
Na příklad vysoká  úroveň magnetického a elektrického pole s odkazem na EN 61000-4-8 nebo 61000-2-5 a pak stanovit vliv podle 33 2000-5-51 ed. 3, na příklad AM -8 nebo AM - 9 a uvést ochranná opatření?

V jedné firmě jsem viděl u svařovacího místa s invertory jak separaci tak clony a na tom výstražné tabule. Ale ne vstupech do haly nic nebylo. V PVV je jen AM-1-1 což jsou jen harmonické. To je ale jiné téma....

František Šohajda:
Pro nás, jako elektrikáře, na přivaření něčeho někam bych asi doporučil inventor řízený počítačem....t a cena je dnes výhodná a pomůže i těm co vaří jednou za rok a mají problém s chytáním oblouku  ;D....systém řízený PC jim v tom vydatně pomůže...

Dále je něco jiného stabilní pracoviště svářeče a něco jiného na stavbě na lešení!
Stabilní pracoviště má určité normové zákonitosti, na lešení jste rádí že tam došáhnete. (dance)

Jiří_Hrubý:
Citace: Jan Bocek  11.11.2016, 10:07

O jaké záření se bude jednat?

Pokud budu vycházet z návodů, pak je vztaženo na samotný oblouk, tj. UV a EMG. Dále by se dalo uvažovat podle doporučení jak přenášet zapnutý invertor a kam jej umístit při svařování i o nějakém EMG ze zdroje.
To UV bylo dobře vidět na závěsech ještě na kurzu, byly opravované bílými bindry, na kterých byly silné známky křehnutí.
Ale předpokládám, že tohle nebude odpovědí na Vaši otázku, protože problematiku ochrany a bezpečnosti při svařování neznám do takové hloubky. Nicméně VV jako ono UV záření, EMG pole (krásně patrné na pilinách okolo kabelů) a páry ze svarové lázně tam jsou...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana