HROBAŘ: Nechtěl si zadat

<< < (2/2)

Jan Bocek:
Ty bočnice jsme vymysleli asi v roce 1960-1965 a poslali výrobci jako zlepšovák.
Vidím, že doba v bezpečnosti pokročila, ty hovězí návleky jsem ještě nikde neviděl.
Ale jak vidím, tak existuji. Zase jsme moudřejší při revizích rozvoden.

Jiří Schwarz:
Pokud se mění pojistka, která se přerušila, může tam být nějaká příčina, která trvá. A nemůžeme vyloučit že trvá i po vynutí okruhového jištění. Jak to vypadá když se nožovka narve do okruhu se zkratem jsem viděl. Naštěstí jsem tu "žehličku" nedržel v ruce já. Být to na žebříku, asi by to "opravář" neustál a sletěl...

Marek Laube:
Zajímalo by mne, jak se tato situace řeší třeba v paneláku při vybavení nožovky v hds. Může být někde stále zkrat. To jako vypnu všechny hlavní jističe na všech patrech a stejně ještě měřím izolaci např. L1 - PEN, abych zkrat vyloučil?

Jirka Š. Svejkovský:
Nejdřív vyměním pojistku, když vyřachne znova, jdu hledat problém.

Rozvodak:
Citace: Jan Bocek  21.10.2016, 14:27

Vidím, že doba v bezpečnosti pokročila, ty hovězí návleky jsem ještě nikde neviděl.

Náš podnik přímo zakazuje zaměstnancům užívání jiné žehličky, než ty s rukávem. Bere se to jako porušení bezpečnosti práce se všemi důsledky.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  21.10.2016, 11:59

Nedávno jsem pozoroval kolegu, jak z třímetrového žebříku tahal  ven a zpátky zasouval nožovky kombinačkama. Já jsem posera, i když byl vývod bez odběru, běhal mi mráz po zádech.

Vytahovat nožovky s kombinačkama je vždy sázka v loterii, není vůbec složité  udělat kraťas na přívodu. Hlavně když je ta pojistka napojena z distribuční soustavy a nejbližší předjištění má někde v TS  (zle)

I když se mi už párkrát stalo, že nějaký umělec tu pojistku zarval až nakonec a přes svorníky nešla chytit žehličkou. Pak jsou nařadě ty kleště, naštěstí mám jeden pár celoplastových .

Vůbec nejlepší je když rupne keramický sokl, hned je po srandě.

Citace: Marek Laube  21.10.2016, 21:19

Zajímalo by mne, jak se tato situace řeší třeba v paneláku při vybavení nožovky v hds. Může být někde stále zkrat. To jako vypnu všechny hlavní jističe na všech patrech a stejně ještě měřím izolaci např. L1 - PEN, abych zkrat vyloučil?

Oni kluci z poruchový služby jsou mistři, nejdřív se položí jeden kontakt na svorník a když se přikládá druhej tak se zavřou oči. Pak už se to dotlačí. A kde si nejsou jisti tak místo pojistky 100A, mužou dát "práskačku" 35A.  :D

Jinak k článku.

V dnešních sítích se dá spoustavěcí dělat pod napětím, hlavně u kabelovýho zemního vedení. Stačí dbát bezpečných zásad a používat vhodné pracovní pomůcky.

U toho vrchního vedení to neni vždy jednoduché. Hlavně když někdo dělá novou přípojku pod napětím, to už dost záleží jestli máte dřevěný žebřík a dlouhé gumové rukavice, nebo jestli si někdo myslí že pro něj neplatí fyzikální zákony.

Navíc když se zohlední provedení a stav tehdejších distričních rozvodů, byla to očividně zbytečná frajeřina.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana