Z historie umístění měření a jistících prvků v domovních elektroinstalacích

(1/2) > >>

Karel Dvořáček:
Z historie umístění měření a jistících prvků v domovních elektroinstala cích
    Vzpomenete si ještě jak byly prováděny elektroinstala ce v minulém tisíciletí? Na čem byly elektroměry a jistící prvky připevněny? V které době se elektroměry montovaly s plynoměry, a proč pak již ne? Jaké se užívaly napěťové hladiny, a ve kterém městě zůstalo 120V nejdéle?
    Zdroj: zde...

Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
    Z historie umístění měření a jistících prvků v domovních elektroinstala cích

Jiří Schwarz:
V jednom starším objektu používaném k rekreaci jsem se před léty setkal s podobnou deskou, kde nějakým omylem při změně přívodní sítě zůstala pojistka jak v L, tak v PEN. Majitel nechápal proč mu svítí světla slaběji, a když zapne vařič, světla pohasnou a "vodovod probíjí"...
Možná škoda, že jsem v té době neměl digitální foťák, dnes bych si to pořádně zdokumentoval. ..

Ještě pamatuji, jak jsme měli elektroměr na desce z takové hnusné černé hmoty na chodbě v patře, kde byl přívod "pancéřovou trubkou" od přívodu přes půdu. Rozvod prakticky pro celý dům přes 1 pojistku, místo které nám s velkou slávou někdo dal "automat" - fungovalo to jako jistič a šroubovalo se to místo patronové pojistky...

Václav Třetí:
Černé elektroměrové desky byly z Gumonu. Materiál nesnášel teplo, měkl a lepil, neznám přesné chemické složení, ale dalo by se to dost přirovnat k asfaltu nebo dehtu.  Desky byly při výrobě uvnitř vyztužovány jutovými provázky, což také nebylo dobré řešení. Všechny tyto nedostatky se projevovaly  při vrtání děr pro šrouby a vodiče přístrojů, materiál se lepil na vrtáky, které bylo pak třeba čistit benzinem nebo acetonem a provázky se vytrhávaly z materiálu. Desky tohoto typu se používaly za války a v 50. létech. Dnes se již nevidí, jsou již obvykle vyměněné za premixové. Pokud vím, byly také hořlavé.

P.S. k úvodnímu článku: Tak nějak nevím, proč autor píše 380/220V a 400/230V, když již více než 50 let je zvykem psát napětí fázové/napětí sdružené.

František Šohajda:
Citace

Dnes se již nevidí, jsou již obvykle vyměněné za premixové. Pokud vím, byly také hořlavé.

Já bych řekl ze své praxe že Gumonové desky jsou ještě dnes tak z 30% funkční u elektroměrů... ..(možná více,na vesnicích)

Před 30 lety jsem měl ještě doma elektroměr Landys a Gyr který měřil jen dvě fáze..
A byl třífázový. ;) Neměl prostřední cívku na měření.
Byl za vchododvými dveřmi, tak ho neměnili dlouhou dobu...

Radek Červený:
Pozitivního k tématu nemám doplnit co, protože BOHUŽEL tyto desky už pamatuji i já  ;D
Člověk se stále cítí být mlád, ale fakta a okolnosti už tvrdí něco jiného  (dance)

Před časem jsem tu měl ještě jako skvost i rtuťový časový schodišťový spínač.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana