Samozřejmě, že je to dotaz laika. Nějak nechápu, proč toto někdo komentuje. Vzděláním jsem strojař, profesně se toho, spolu s IT a obchodem držím. Pokud je mi známo, k zakoupení bytu, či domu zákon neukládá povinnost vyučení elektrikářem a pokud zjistím, že není něco v pořádku, než to přejít s mávnutím ruky, raději se zeptám na možnou příčinu.
V úplném pořádku a za mne

Takto jsem pochopil účel tohoto fóra, pokud jsem se zmýlil a je určeno pouze pro honění ega, omlouvám se že jsem obtěžoval, toto já totiž nemám zapotřebí. Asi nejabsurdnější ukázkou o čem teď píšu je reakce uživatele Jan Franěk, který neporadil jedinou kloudnou věc, ale přišel se svým "poučným" komentářem. Pokud vám to pane Fraňku udělalo dobře, jsem rád i za vás, ačkoli je mi podobných lidí tak trošku líto.
Asi si berete některé rady a reakce příliš osobně. PRavda k původnímu dotazu jsem už neměl díky předchozím radám kolegů co říci a tedy jsem ani reagovat nechtěl (opravdu takové ego nemám). Bohužel po přečtení povídání "o zkoušečce" jsem prostě reagovat musel.
Má averze vůči této doutnavce spočívá v tom, že už krátce po vyučení pamatuji kolegu, který došel k úrazu po tom, co věřil tomu že když mu nesvítí doutnavka, je vodič bez napětí. Pád ze štaflí a zlomená ruka byla odměnou (naštěstí jen ta ruka). Za svou praxi jsem pak viděl úrazů a kopanců po "měření doutnavkou" celou řadu a to pak především mezi laiky (poslední před cca 1.5 rokem) Rozdávání a doporučování doutnavek laikům, osobně beru jako velmi nebezpečné, když tito nevědí jaká rizika může její použivání přinést. Proto vždy před jejich používáním silně varuji a tvrdě vystupuji před jejím pojmenováním zkoušečka.
Ale na podobné reakce jako byla vaše směrem ke mě jsme zde už zvyklí. Vždy když tazatel nedostane tu odpověď kterou čekal, nebo pokud se mu dostane varování o tom že se jedná o VTZ a měl by tu práci přenechat těm co ji rozumí, bývá u těch s nekonečným egem právě taková reakce. Oni přece vždy ví nejlépe, jaká rada jim pomůže a která má pro mě přínos.
Diagnostiku v stave s odpojenym napajanim moze robit ktokolvek, nema to nic s VTZ. Nebude nic menit ani zapajat, len si to napriklad obehne s ohmmetrom, skusi spojitost vodica s 9V bateriou a LED diodou ...
Jen za předpokladu že ví co a jak měřit a pak ještě musí umět naměřené hodnoty srpávně vyhodnotit. Bohužel se to nedá říci a ni o všech elektrikářích a RT. Navíc auto s vypnutým motorem nebo prázdnou nádrží je pořád auto. To platí i u VZT

a ani vy s tím nic neuděláte byť byjste si to možná velmi přál.