Jak zapojit nožní spínač s relé aby po stisku překlopil stav on/off?
Jan Bocek:
Citace: František Janeček 10.10.2016, 10:34
Máte pravdu s tím, že CRM-91H UNI bude mnohem vhodnější.Šel jsem po první myšlence "paměťové relé".Nebyla nejlepší.V katalogu jsem nešmátral. :)
CRM-91H je multifunkční časové relé s možnosti funkce impulzového relé. Používá se u jednoduchých strojů a řešení. Jde řídit napětím i pulzem. Je nutno nastudovat správnou aplikaci.
V podstatě nožním spínačem date impulz k zapnutí, ale pro vypnutí tam musí být zapojený další prvek, včetně aretačního tlačítka pro nouzové vypnutí. Ale jak již bylo řečeno, bezpečnostní funkce určitě vyřešíte.
František Janeček:
Citace: Jan Bocek 11.10.2016, 08:32
CRM-91H je multifunkční časové relé s možnosti funkce impulzového relé. Používá se u jednoduchých strojů a řešení. Jde řídit napětím i pulzem. Je nutno nastudovat správnou aplikaci.
V podstatě nožním spínačem date impulz k zapnutí, ale pro vypnutí tam musí být zapojený další prvek, včetně aretačního tlačítka pro nouzové vypnutí. Ale jak již bylo řečeno, bezpečnostní funkce určitě vyřešíte.
Pokud nastavíte funkci "i" , impulzní relé, máte vystaráno.Prvn í sešlápnutí pedálu sepne relé a druhé sešlápnutí relé odpadne.Takže žádný další prvek mimo tlačítka pro nouzové vypnutí není třeba.To, že volba tohoto relé je vhodnější je právě v tom nač upozornil p.Nevoda, že po výpadku si nepamatuje stav před ním a odpadne.Po znovuzapnutí vzduchový ventil pro upnutí nedostane napětí a upínání vždy zůstane v klidu až do sešlápnutí pedálu.To je rozdíl proti relé MR-41 UNI, které jsem původně navrhl.To si svůj stav před výpadkem pamatuje, což jsem zanedbal, protože jsem se do katalogu nedíval.
Viktor Klemon:
Medzi odpoveďami som nenašiel najjednoduchši u variantu:
pedál ovládajúci priamo vzduchový obvod, je k dispozícii 3 alebo 5 cestný,
s alebo bez aretácie. Možno by zariadenie vôbec nemuselo mať prívod ee.
El. ventil potom nemusí byť treba, nebude to el. zariadenie so všetkými dôsledkami
z toho vyplývajúcimi.
Spoľahlivosť riešenia neuveriteľne stúpne. ( problém so spínaním DC u pamäťového
relé, alebo s presnosťou AC a životnosťou cievok na ventile, zdroj atd.)
Viem že od elektrikára sa to nehodí, ale hodne ovládačiek je možné
urobiť priamo na úrovni stlačeného vzduchu, vrátane bezpečnostných funkcií.
Pedál je síce zakúpený, možno pôjde vymeniť alebo použiť inde :)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana