Je opravdu nepřípustné použití jednocestného usměrňovače v síti 230V?
Ižák Ctibor:
To,že tá žiarovka potom "mrká"je pravda. Pokiaľ však si to doslova nebudete sledovať, nebude to vadiť. Ja to mám v byte už asi od r.1973 a som s tým spokojný. Tu totiž všade ide do svetla len dvoj-vodič.Jedna dióda (KY705)+dvoj-páčkový vypínač môj problém vyriešil za pár minút. Mám slabšie a silnejšie svetlo. ;)
Jiří Schwarz:
I o tom "blikání" je v článku zmínka.
Já bych to asi neoznačil za blikání, ale spíše bych to popsal jako jakési "chvění" světla.
Je to celkem výrazné u slabších žárovek, silnější žárovky mají větší tepelnou setrvačnost vlákna a tak to není tak výrazné.
Jirka Š. Svejkovský:
Přesto, že to člověk prakticky nevidí, tak to blikání vnímá. Mě z toho za chvíli bolí hlava.
Václav Třetí:
Znám toto zapojení a jeho nectnosti. Moc rád ho nemám z více důvodů, ale je skutečně běžným fíglem mnoha zde již zmíněných spotřebičů.
Dokonce se kdysi vypínače s tímto přepínáním výkonu vyráběly průmyslově. V druhé polovině 70. let se v řadě prvních velkoplošných spínačů (ostře hranaté rohy, tmavě šedé rámečky, světle šedá plocha ovládací klapky) dodávaly a od normálně dodávaného provedení vyp. č. 5 se lišily tím, že půlka ovládací klapky pro plný svit byla bílá. Možná bych nějaký originál ještě našel.
O zákazu tohoto zapojení nic nevím, a ani si nemyslím, že by byl užitečný. Dnešní spínané zdroje produkují tolik harmonických a posílají do sítě stejnosměrnou složku také. A kdyby se toto vše zakázalo, tak energetici zkrachují.
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 10.10.2016, 01:04
Je tam taky zmíněno, že klasická edisonka na 230 V při tom hnusně mrká?
Tímto způsobem se mě dařilo kdysi vytvářet elektrickou imitaci hořící svíčky, když to bylo za matným krablatým sklem, vypadalo to dost dobře.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana