Jak vypočítat permitivitu vosku?
Tomáš Ibiš:
Už si nevím rady kam napsat.
Potřebuju radu jak vypočítat jeden příklad (přesný postup) jde o:
Vzduchový kondenzátor má kapacitu 1,3pF.
Zdvojnásobení vzdálenosti jeho elektrod a současné vložení vosku mezi ně vede ke zvětšení jeho kapacity na 2,6pF.
Určete relativní permitivitu vosku.
Jediné co vím, že je výsledek 4 ale potřeboval bych postup.
Mohl by mě někdo z vás poradit prosím ?
Fuk Tomáš:
Vy nepotřebujete přesný postup, jak to spočítat. Tak byste se nic nenaučil, a dělat tady za vás domácí úkoly asi nebudeme.
Jediné, co potřebujete, je vzoreček pro výpočet kapacity deskového kondenzátoru, a napsat si ho 2x - jednou s hodnotami pro vzduchové dielektrikum, podruhé pro vosk - a máte soustavu dvou lineárních rovnic o dvou neznámých, tu snad vyřešíte.
P.S. a musím vás zklamat, správný výsledek je 4,00024
Tomáš Ibiš:
Prosím vás, já bych potřeboval přesný postup kvuli tomu, abych se mohl dostat dále s příkladem.Mám pouhý obor a nevím, jak se tohle počítá.
Proto vás prosím o přesný postup. (poklona) . Pavel
Jirka Š. Svejkovský:
Myslím, že vám Tomáš odpověděl dostatečně.
Ale mám jiný nápad. Vzhledem k tomu, že je relativní permeabilita vosku rovná jedné, stačí změřit rychlost, jakou se světlo voskem šíří a máte permitivitu. Použil bych třeba mikrovlnku.
Tomáš Ibiš:
Jelikož potřebuji přesně kam a jak dosadit čísla do vzorce. Nevím kam jaké patří a prostě nevím jak ten vzorec použít. Proto prosím Tomáše o to aby to napsal ne v písmenách ve vzorci ale v číslech které tam patří prosím prosím
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana