Je 63A správné jištění kabelu AYKY 4x16 k elektroměru?
Fušer:
Rozvaděč s hodinami a hlavním jističem B 3x25A je připojen k přípojce na hranici pozemku kabelem AYKY 4x16, kde je jištěn nožovou pojistkou 63A. Tento kabel je uložen v chráničce v zemi a dále v chráničce ve zdivu.
Pokud tento stav srovnám s ČSN 33 2000-5-523 ed.2 , moc mi to jištění nevychází. Navíc mě překvapuje taková "přehnaná" selektivita.
Jaké by melo být optimální jištění?
Rozvodak:
Chce se to jen kouknout do katalogu vyrobce, tam je psano pri jakem ulozeni je zatizitelnost.
Druha vec, jde i o pripojovaci podminky distributora. U CEZu bylo myslim maximalne jen o dva stupne vis nez je hodnota hlavniho jistice.
Vít Rotrekl:
Chybí mě podstatná informace: Jak je dlouhé vedení mezi přípojkovou skříní a elektroměrovým rozvaděčem?
Pokud je to pár metrů, což předpokládám, tak jsem přesvědčený, že na zkrat to vyjde v pohodě. A na přetížení, je tam ten jistič v ER, který zajistí, že přes tu 16ku nepoleze dlouhodobě více než těch 25A.
Tady okolo Brna je zvykem, že rozvoďáci dávají standartně pojistky PN000 50A. A moc je netrápí co je za nimi napojeno. Nejčastěji CYKY 4x10. AYKY 4x16. Občas AYKY 4x25, případně AYKYz 4x16, AES 4x16. Pokud se bavíme o normálních RD.
Z katalogu PRAKAB CYKY 4x16 na vzduchu 80A, v zemi 105A. Ovšem už nezohledňuje délku a ani jiný typ uložení (P.O., v isolační stěně, v trubce...)
IM:
Citace: Vít Rotrekl 18.09.2016, 15:23
Z katalogu PRAKAB CYKY 4x16 na vzduchu 80A, v zemi 105A. Ovšem už nezohledňuje délku ...
Snad jenom dodám, že délka nemá žádný vliv na zatížitelnost. :)
Vít Rotrekl:
Citace: Milan Illek 18.09.2016, 18:24
Snad jenom dodám, že délka nemá žádný vliv na zatížitelnost. :)
Ne přímo. Ale nepřímo už vliv mít může. Úbytek napětí při zatížení, impedance... Ale to vy jistě víte.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana