Opravdu není 1f napájení veřejného osvětlení místo 3f chybou?

<< < (2/3) > >>

Pavel Král Gargula:
Keramické trubičkové pojistky mají vypínací schopnost 1500 A (http://www.ok1cjb.cz/pdf/pojistky.pdf) - oproti skleněným s 35 A. Jističe LSN (OEZ) mají 10 kA. Ale snad keramická pojistka stačí pro tento účel.
    Jinak mě zajímal nezaujatý odborný názor. Nápad mi připadá jako dobrý - inspirativní. To jsou důvody, proč jsem uveřejnil toto téma a neptal jsem se projekční kanceláře. Doufám, že mi to prominete.

Václav Třetí:

Pro menší počty svítidel (např. v odbočujících ulicích z hlavního vedení) mi to nepřipadá jako nic divného, navíc je-li rozvod naprojektován třížilově, budou použité i menší průřezy, což se zase projeví při snadnější montáži svorkovnic.

Použití pojistek rozměru 5x20mm k jistění jednotlivých svítidel není dnes problém, zapískované provedení těchto pojistek má odpínací schopnost 1,5kA (nejen keramické, ale i  skleněné provedení). Do dnešních svítidel a stožárů se již závitové pojistky E27 ani nevejdou.

Jak již poznamenal kol. Vít Rotrekl, na starých rozvodech vrchního vedení býval také jednofázový rozvod VO ("pátý drát") a žádné zásadní problémy to nepřinášelo ani v dobách svítidel s výbojkami RVL-X, které měly daleko větší příkony než dnešní svítidla.

Pavel Horský:
Citace: Lukáš Rotrekl  08.09.2016, 06:59

Mě se zase spíš nelíbí to provedení stožárové svorkovnice. Kryt stožáru zrovna velké krytí neudělá a když jej někdo ukradne (jako že se to stává),  tak jsou pod ním v podstatě živé části téměř bez krytí. Nehledě na to, že pracnost s touto svorkovnicí je taky docela značná...

A to mě se zase z tohoto důvodu spíš líbí tato svorovnice než stará bakelitka.
Při ztrátě krytu stožáru si na živé části této svorkovnice bez nástroje prostě nesáhneš, kdežto u staré bakelitky to nebyl vůbec problém.

Pavel Horský:
U jednofázového zapojení je tu jedna veliká nevýhoda, kterou je naprostá tma ve vsi, při výpadku právě té fáze, na kterou je napojena celá větev VO.

Jirka Š. Svejkovský:
Co jsem zaznamenal výskyt poruch na VO, tak jsou asi v tomto pořadí:

1) Odejde zdroj u jednoho svítidla
2) Pták se trefí na soumrakáč (svítí to pořád)
3) Vypadne celý přívod ve všech fázích (obvykle jistič, nesvítí nic)
4) Vylítne pojistka u jednoho svítidla
5) Dojde baterka v astro hodinách (svítí si to kdy chce)
6) Vypadne jedna fáze (ještě jsem nezaznamenal).

Takže pravděpodobnos t, že bude tma je skoro stejná, jako u 3f.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana