V kterých případech jsou ČSN v elektroinstalacích závazné?

<< < (6/13) > >>

IM:
Citace: Jan Bocek  09.09.2016, 11:37

Diskuse ve všeobecné rovině jsou akademické diskuse...něco "koksovatelného".

Konkrétnost mého dotazu spočívala v tom, že jsem se ptal, zda se někdo setkal s vyjádřením: ČSN jsou pro elektroinstala ce nezávazné. To jsem uvedl namísto neustále omílaného... ČSN nejsou obecně závazné. My se ale pohybujeme v oblasti elektroinstala cí, takže souhlasím, že normy např. pro výrobu cementu či salámu aj. jsou nezávazné. :)

Zdeněk Friedrich:
Citace: Milan Illek  09.09.2016, 15:59

Asi jste nepostřehl, že kabel je výrobek, proto není nad ním třeba bádat z hlediska norem. Řeší to zákon č. 22/1997 Sb.  :-[

... a od 1.4.2016 zákon 90/2016 Sb. viz http://www.unmz.cz/urad/zakon-c-90-2016-sb-o-posuzovani-shody-stanovenych-vyrobku-pri-jejich-dodavani-na-trh

Milan Hudec:
Citace: Milan Illek  09.09.2016, 16:09

Konkrétnost mého dotazu spočívala v tom, že jsem se ptal, zda se někdo setkal s vyjádřením: ČSN jsou pro elektroinstala ce nezávazné. To jsem uvedl namísto neustále omílaného... ČSN nejsou obecně závazné. My se ale pohybujeme v oblasti elektroinstala cí, takže souhlasím, že normy např. pro výrobu cementu či salámu aj. jsou nezávazné. :)

Ale kdepak i tyto normy jsou mnohdy vázány na legislativu.
Zkrátka norma je technický předpis s mezní hodnotou plynoucí buďto s fyzikálních či společensky akceptovatelný ch rizik.
No a při tvorbě předpisu vyšší právní síly se opět dle jeho společensky závažného zaměření posuzuje zdali se dá realizátorům volná ruka či se na dodržení norem ukáže obecně tj.odkaz indikativní nebo se ukáže na normu jednotlivou tj. odkaz výlučný.
Norma sama o sobě závazná být obecně nemůže jelikož někdy závazná bude a někdy ne a to dle onoho vyššího předpisu.
V oblasti elektro je situace prakticky omezena na tyto tři případy, nicméně např. v paletovém světě ať již jejich výroby či používání ve stozích nastávají často podmnožiny těchto stavů kdy si každá nová technická situace vyžaduje prakticky nový právní rozbor.
U elektra to pořád dá kde kdo.

Václav Kalina DC:
Já bych to trochu odlehčil. ČSN je závazná v projektu a při revizi elektroinstala ce se již překlápí do nezávaznosti, neb by se nedala v 80% vystavit kladná revize  ;D Jak se praktikuje v Čechách,  papír snese všechno a šetřit se musí za každou cenu  (zle)

Jan Franěk:
Citace: Milan Illek  09.09.2016, 16:09

Osobně jsem se s tím nesetkal nikde písemně, ale pouze jako osobní prohlášení nějakého zoufalce, který neznal normy a vše dělal nejmíň 30 let bez stížností.  ;D To byla jeho omluva (výmluva).
Ale stále mi uniká hlubší význam tohoto dotazu. Vím že Milan je zkušenej kolega a nedovedu si představit že by chtěl slyšet jen to, že se s tím nikdo nikde nesetkal.  Proto bych docela rád slyšel proč byl vlastně tento dotaz opravdu položen. Jinak jen ztrácíme čas nad stokrát opakovaným tématem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana