V kterých případech jsou ČSN v elektroinstalacích závazné?

<< < (5/13) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Maroš Klein  08.09.2016, 14:50

A ešte to premieša Brusel.
http://www.unmz.cz/urad/smernice-98-34-es-ve-zneni-smernice-98-48-es

Povedla se jim tam (nejspíš překladem) v článku (15) kouzelná věta:
Citace

Bylo stanoveno zvláštní období pro dočasné pozastavení prací, které brání tomu, aby zavedení vnitrostátních opatření ohrozilo přijetí závazných aktů Evropským parlamentem a Radou nebo Komisí v téže oblasti.
Čili práce, které by bránily kolizi vnitrostátních předpisů s evropskými předpisy, musí být dočasně ( :D ) pozastaveny.  (wall)

Jan Franěk:
O závaznosti norem jsme už diskutovali dost a to jak dříve, tad teď

Osobně mne ale zajímá, jetli má položený dotaz nějaký hlubší smysl. Něco konkrétního? Konkrétní situaci?

To jen ať se nebavíme stále ve všeobecné rovině, ale nad konkrétním případem.

Maroš Klein:
Citace: Jan Franěk  09.09.2016, 00:45

Osobně mne ale zajímá, jetli má položený dotaz nějaký hlubší smysl. Něco konkrétního? Konkrétní situaci?
Konkrétne napríklad kus kábla, trebárs 1m CYKY-J 3x2,5.
Že sú normy dobrovoľné nasilu, to sa už vie.
Takže ak raz niekto vezme dobrovoľne do ruky kus takého kábla na ktorý sa už pri jeho výrobe vzťahuje množstvo noriem a vyberie sa ho niekam zapojiť, potom musí prijať za záväzné aj všetky ostatné nadväzujúce normy, ktoré sa viažu na všetko, na čo sa viažu vlastnosti tohto kusu kábla.
Inak si musí vyrobiť svoj kábel, svoje normy, svoje zákony a svoj štát. ;)

Jan Bocek:
Citace: Milan Illek  06.09.2016, 23:08

Nestačím se divit, jak byl překroucen můj dotaz, který zněl, zda se někdo někde (a když, tak kde) setkal s formulací, že ČSN nejsou závazné pro elektroinstala ce .
Ono by to totiž bylo v rozporu s NV atd. Jinak se v problematice orientuji.
Takže není potřeba omílat známé paušalismy.  :-[

Citace: Jan Franěk  09.09.2016, 00:45

O závaznosti norem jsme už diskutovali dost a to jak dříve, tad teď

To jen ať se nebavíme stále ve všeobecné rovině, ale nad konkrétním případem.

Diskuse ve všeobecné rovině jsou akademické diskuse....tak é čekám na něco "koksovatelného".

IM:
Citace: Maroš Klein  09.09.2016, 06:48

Konkrétne napríklad kus kábla, trebárs 1m CYKY-J 3x2,5.

Asi jste nepostřehl, že kabel je výrobek, proto není nad ním třeba bádat z hlediska norem. Řeší to zákon č. 22/1997 Sb.  :-[

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana