Je možné připojit pevné zásuvky ve stolu pohyblivou šňůrou do zásuvky?

(1/3) > >>

Petr Holzerovský:
Mám problém s připojením pevných zásuvek v parapetním kanálu ve stolu. Firma k nám do podniku dělá nové rozvody zásuvek do zdí, ale pro stoly které nejsou u stěny, dodali parapetní kanál a do něj 8ks zásuvek 230V/16A. Problém je, že tyto zásuvky jsou připojené jen šňůrou HO5VV-F 3g 0,75 v délce cca 1,5m do běžné zásuvky na stěně.
Celé řešení mi přijde podivné ale nemůžu formulovat s čím by to bylo v rozporu.
Přijde mi zvláštní, že by část pevného rozvodu mohla být připojovaná jen tak šňůrou do zásuvky - je ten parapetní kanál a zásuvky v něm potom ještě pevná instalace? Nebude to už spotřebič? Vím že to zní asi hloupě ale revize spotřebičů  a pevné elektriky dělají různí lidé a já jsem pak mezi mlýnskými kameny, když se dohadují co komu ještě přísluší  a do čeho mu nic není. Mám strach, že od toho dají ruce pryč oba.  

Jan Bocek:
Neměl bych s tím problém zařadit
pracovní stoly mezi spotřebiče.
Dokonce i kdyby byly na stolech zásuvky pevně připojené,
zařadím mezi spotřebiče.
Důvodem je kratší revizní lhůta.
Pokud by to bylo v průmyslovém prostředí,
možná bych měl výhrady k připojovacímu kabelu 0,75.
Volím raději těžkou šnůru 2,5 mm2

Jan Alin:
Už jsem takové stoly také viděl, ale připojovací šňůra byla 3x2.5 a z přívodní krabičky stolu byl vytažen ještě PE na kovovou konstrukci stolu. Některé stoly byly koncipovány jako stálé, ty byly připojeny napevno do krabičky, jiné se používaly tak, že je bylo nutno přesouvat a ty měly na konci přívodní šňůry vidlici a zapojovaly se do zásuvky. Revidováno to celé bylo v rámci revizí instalací. Těch 0.75 je na 16A předřazeného jištění opravdu dost málo.

František Šohajda:
Něco podného jako kolega Boček.
Stolař dodělával do stolu takové 3zásuvky na vyklopení. Atest měli.
Pro zapojení drobných spotřebičů v laboratoři ,které mají max. 500W.
Dopojeno šňůrou 3x2,5mm a ukončeno vidlicí. Zařazeno jako prodlužka .
Stoly dřevěné-lisované dřevo.
Patří nezi spotřebiče!Není co řešit.
Stoly se nemění,jsou stále na místě.
(Vzhledem i k tomu, že se každé 2 roky maluje,zapojení napevno je pak pracnější na odpojení.)

Maroš Klein:
Citace: Jan Bocek  24.08.2016, 20:39

Neměl bych s tím problém zařadit
pracovní stoly mezi spotřebiče.
Dokonce i kdyby byly na stolech zásuvky pevně připojené,
zařadím mezi spotřebiče...
V praxi asi najskôr tak.
Možno ako neprenosný spotrebič podľa 33 1610, 3.2.1.,  aj keď je tu väčšinou problém pri revízii s uvedením technických parametrov spotrebiča podľa 7.1 a).

Navyše okrem toho, že ide o bezpečné odpojenie vidlicou do 16A treba vziať do úvahy aj počet zásuviek v pevnom rozvode, takže ako pokračovanie pevného rozvodu by to nemuselo vyhovieť práve celkovým počtom zásuviek na jeden vývod.
A keďže sú tieto stvorenia zásadne bez sprievodnej dokumentácie tvorcu, tak je tu ešte vždy možnosť k tomu pristupovať ako k zásuvkovej rozvodnici, či nevydarenej predlžovačke, overiť len elektrickú bezpečnosť a neexistujúcu dokumentáciu uviesť ako nedostatok. V takýchto prípadoch preberá RT vyhodnotenie vždy na seba.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana