Musí se vyplavená hliníková elektroinstalace vyměnit?
Jiří Zůna:
Předesílám, že nejsem aktivní elektrikář, byť jsem nějakou dobu certifikací podle vyhlášky 50 disponoval. Nyní jsem hlavně majitel domu, kterým odshora dolů proteklo pár desítek kubíků vody z prasklé vodoinstalace a nadělalo pěknou paseku. Odtud tedy má otázka.
Existuje nějaký jasný důvod, proč vyměnit 40 let starou dvouvodičovou hliníkovou elektroinstala ci (ploché kabely pod omítkou) za novu měděnou? Nejde mi nyní o to, že je třívodičová instalace v mědi doplněná proudovými chrániči nesouměřitelně lepší jak z hlediska případného úrazu elektrickým proudem, tak z hlediska nutné údržby (dotahování Al spojů) nebo z hlediska možného požáru. To všechno vím a elektroinstala ci ve dvou podlažích v domu, kde budu muset v přízemí komplet vyměnit podlahy, v suterénu pak oklepat tak metr omítky, oškrábat malbu a tedy stejně vyklidit vše do mrti, každopádně měnit budu (v patře už Cu mám a tam ani elektroinstala ce zasažená nebyla). Kdy už mě taková příležitost potká, no ne?
Na co se opravdu ptám je, zda existuje nějaký jasný důvod, který je možno doložit pojišťovně, aby novou elektrinstalac i zaplatila. Co budu tahat navíc, minimálně ethernet nebo nějaké jiné chytrosti bych samozřejmě platil sám. Voda se dostala do Al rozvodů, vytékala ze zásuvek, vypínačů a krabiček a to po dobu cca tří dnů. Než to vysuším, bude to trvat alespoň dva další měsíce. Co se stane s hliníkem po takovém zásahu? Opravdu reviznímu technikovi stačí, když se vše vysuší, vyčistí krabičky, vypínače a zásuvky, změří izolační odpor a odpor smyčky a pak by na to vydal kladnou revizní zprávu? Na jednom místě vně domu už jsem před lety narazil na problém, kdy AL vodič, byť ve zdánlivě nepoškozené izolaci prostě několik milimetrů nebyl. Jednalo se o vedení od zvonku, do kterého asi dlouhodobě mohla vlhkost a Al vodič se tak nějak vypařil. Nemůže se díky vytopení něco takového přihodit skrytě v rozvodech, kde prochází vyšší proud, který už může vyjiskřit izolaci a třeba i něco zapálit? Dá se něco takového vůbec změřit?
Patrik Dedík:
Odpovedal ste si sam v podstate. Ked uz je ta moznost, urcite by som to vymenil. Uz aj kvoli tomu ze bude vacsia bezpecnost. Urcite ta vlhkost moze ovlivnit aj to meranie a vobec nemusi vyjst kladna revizna sprava.
David Hruda:
Najděte si RT, který to posoudí na místě a domluvte se s ním, zda je reálné všechny přístroje demontovat, vysušit a vyčistit krabice a konce kabelů a pak montovat nové. Také zda je to rentabilní (podle mě ne). Nové přístroje pro al vodiče jsou také dostupné jen v omezeném sortimentu. Na základě jeho posudku jednejte s pojišťovnou o úhradě ceny instalace v původním rozsahu.
Podobnou věc jsem řešil a pojišťovna plnila.
Jiří Schwarz:
Ono by se při prohlídce dalo přijít i na to, že "strojky" je třeba vyměnit, ale vodiče jsou mírně zoxidované, "oškrabání" povrchu je špatně, když se oholí dál, už budou krátké, takže další důvod k výměně...
Ale jak již se tady objevilo, papír s "kulatým razítkem" by měl mít váhu, která by měla úředníka přesvědčit.
Jan Bocek:
Skoro všechno bylo řečeno.....řeš ili jsme podobnou situaci a několikrát to s pojišťovnou vyšlo, ale někdy se ukázalo že pojistná smlouva se na tento případ nevztahuje. Je dobré nejdříve prostudovat PS a potom najít znalce v oboru, který vypracuje dobrou analýzu. Některé pojišťovny mají své revizní techniky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana