Nejsou trafa 6/0,4kV 2x1600kVA pro zatižení 3764kW nedostatečná?

(1/2) > >>

Ievgen:

Fungující rozvodna 0,4kV v průmyslu (3sekce).
Za normálu jede z dvou traf 6/0,4kV 2x1600kVA paralelně.
Za havárie jednoho z traf se zapnuté třetí trafo se stejnými parametry.
Mám za úkol výměnit vypínače a ochrany u přivodních traf a spojek sekcí na straně nn.
Když spočítám dle jednopoláku celkový součet zatížení = 3764kW (+18rezervních vývodů). Koeficient soudobosti (jak budou využívané spotřebiče) zatím neznám.

Zdá se mi málo výkonu stávajících transformátorů pro toto zatížení.
Co o tom myslíte?

IM:
Předpokládám, že ty 3 sekce, jak uvádíte, tvoří nějaký rozvaděč. Potom mi chybí údaj, jaký je jeho jmenovitý proud.
Pokud měním vypínače a ochrany, zátěž je stejná, tak není důvod něco měnit, pokud nejsou negativní zkušenosti z provozu (např. přetěžování).
Další věc je ta, že pokud bych chtěl navyšovat výkon trafa, zvýší se mi zkratové proudy. Musí se porovnat s odolností stáv. rozvaděče.
Výpočtové zatížení se určí z instalovaného výkonu dle ČSN 34 1610. Není v tom jen soudobost. Musí to řešit někdo se zkušenostmi z podobných akcí.

Jan Bocek:
Zkuste nakreslit jednopolák a dosaďte všechny hodnoty podle Sichru.
Uvedené řešení není zrovna nejlepší z provozního hlediska. Již bylo řečeno,
vznikají značné zkratové proudy.....příkon se dá spočítat, ale výkon se musí měřit.

Zkuste se na problém podívat jinak. Máte 3 trafa po 1,6 MVA a firmu s nějakou spotřebou. Jak to nejvhodněji pospojovat, aby to bylo provozně spolehlivé a umožňovalo to bezpečnou obsluhu a údržbu. Je to taková malá práce z předmětu Energetika na průmyslové škole. Ale vhodná také pro energetika firmy.

Ievgen:
Jmenovitý proud je 2500A. Je to pravda, že se zvyšením výkonu traf se zvyši proudy. Jedná se mi o to, jestli neexistuje napriklad nějaka vyhlaška o tom že trafo musí pokryt celý jm. výkon rozvaděče nehledě na to jak to tam současně běži? Neměli by trafa normalně běžet ne na plný výkon?

Jirka Š. Svejkovský:
To na všechno potřebujete vyhlášku? Myslím, že těch zbytečných už máme dost.

Jestli fabrika jela na dvě trafa bez problémů, pojede dál. Zkuste přijít za investorem s tím, že kromě vypínačů musí koupit ještě tři nová trafa, přestavět trafostanici a nasmlouvat vyšší maxima.

Trafa by měla běžet na 50-75% výkonu.

U takovýchto zařízení bývá na dveřích rozvaděče nn nějaký analyzátor. Z něj by se reálná spotřeba dala vytáhnout.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana